De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stemde vandaag om de Russische invasie van Oekraïne te veroordelen. 141 lidstaten deden dat, 35 landen onthielden zich en 5 stemden tegen de veroordeling. Rusland lijkt zo toch enkele bondgenoten te behouden, maar verliest een belangrijke.
De vijf landen die zich tegen de resolutie uitspraken waren:
- Rusland zelf, wat geen verrassing is
- Wit-Rusland, dat tijdens de invasie optreedt als bondgenoot, en zelf troepen naar Oekraïne stuurde
- Noord-Korea
- Eritrea
- Syrië
De reactie van bovenstaande landen verbaasde niemand, dus veel verontwaardiging was er ook niet. Alle ogen waren gericht op wat China zou doen. Het land van Xi Jinping onthield zich, en weigerde zelfs maar iets te zeggen over de invasie van Vladimir Poetin.
De afgelopen drie dagen werd binnen de VN gedebatteerd over de invasie. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres sprak maandag over “een tragedie voor Oekraïne, maar ook een grote regionale crisis met mogelijk desastreuze gevolgen voor ieder van ons.”
Niet bindend, wel een signaal
De stemming van de Algemene Vergadering is niet bindend: de veroordeling van de invasie zorgt er niet voor dat Rusland deze nu plots zal stopzetten. Wel is het een politiek signaal, dat een overwinning betekent voor Oekraïne. Tijdens de debatten trok vooral Sergej Kyslytsya, de Oekraïense permanente vertegenwoordiger in de VN, de aandacht.
Die veroordeelde de inval in de sterkst mogelijke bewoordingen: “Iedereen in deze zaal, en iedereen ter wereld weet dat het Rusland was, en Rusland alleen, dat deze invasie startte, geholpen door Wit-Rusland”, aldus Kyslytsya.
Ook richtte hij zich tot Vladimir Poetin zelf: “Als hij zichzelf van kant wil maken, heeft hij geen nucleair arsenaal nodig. Hij moet doen wat een man in een bunker deed, in mei 1945”, verwijzend naar de zelfmoord van Adolf Hitler aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.
(lb)