De grote Europese vraag naar vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) dat via schip getransporteerd wordt, heeft het moeilijker gemaakt voor sommige landen om hun aardgasvoorraden aan te vullen. Daardoor grijpen zij nu steeds vaker terug naar steenkool, de meest vervuilende fossiele brandstof.
In het nieuws: Topmensen uit de Aziatische LNG-industrie spraken tijdens een energieconferentie in Maleisië over de problemen die Zuidoost-Aziatische landen ondervinden bij het aankopen van LNG, door de hoge vraag in Europa.
- “De Europese dorst naar LNG heeft een deel van de permanente aanvoer uit Azië, plus alle nieuwe aanvoer uit de VS geabsorbeerd”, vertelde Russell Hardy, CEO van energiehandelaar Vitol, volgens Financial Times. De VS hebben hun exportcapaciteit de voorbije vijf jaar bijna verviervoudigd. Twee derde van al dat vloeibaar aardgas bereikt uiteindelijk Europese havens.
- “Het is duidelijk dat Europa zoveel mogelijk aardgas als het kan moet nemen, omdat het al dat gas via pijpleidingen kwijt is”, zei Hardy. Voordat de oorlog in Oekraïne begon, importeerde Europa zowat de helft van zijn aardgas uit Rusland. Maar vandaag de dag worden de twee grootste pijpleidingen, Nord Stream en Yamal, niet meer gebruikt.
- Vorig jaar voerde Europa, met Turkije bijgerekend, om te compenseren 65 procent meer LNG in dan in 2021. Volgens cijfers van de US Energy Information Administration (EIA), het Amerikaanse statistiekbureau voor energie, importeerde het continent vorig jaar zo’n 420 miljoen kubieke meter LNG (volume berekend na hervergassing) per dag, bijna een derde van het wereldwijde totaal. Als blok importeerde het Oude Continent meer gas dan China of Japan, historisch de twee grootste importeurs van LNG.
- Hardy benadrukt dat die onstilbare dorst vanuit Europa prijzen heeft opgedreven in Azië. “Azië zal nog altijd toegang hebben tot LNG … maar de prijs zal veel hoger zijn.” Het Aziatische continent zal dit jaar zo’n 260 miljoen ton LNG consumeren, zegt hij, een stijging tegenover het verbruik in 2022, maar minder dan in 2021, toen 272 miljoen ton werd gebruikt. “Azië heeft vandaag minder toegang tot gas dan in 2021 … dat is een teken van ongelijkheid.”
De comeback van steenkool
Opvallend: Europa mag dan wel een energiecrisis vermeden hebben op haar eigen grondgebied, maar in andere landen is dat niet het geval.
- “De boodschap van Europese beleidsmakers is: we hebben deze situatie goed aangepakt, we hebben blackouts voorkomen”, zei Michael Stoppard, hoofd gasstrategie bij beursgigant S&P Global, tijdens de conferentie. Maar hij zegt dat er elders, met name in Zuidoost-Azië, wel degelijk blackouts zijn gebeurd doordat Europa zoveel LNG naar zich toe trok.
- Om olie op het vuur te gooien, waren veel landen in de regio de voorbije jaren aan het afstappen van sterker vervuilend steenkool, dat ze met aardgas vervingen. Nu er een grotere krapte is ontstaan op de LNG-markt, zien landen als Vietnam en Thailand zich genoodzaakt om terug meer steenkool te verbranden, zei Patrick Pouyanné, CEO van TotalEnergies, op de conferentie, aldus Financial Times. In juni waarschuwde ook Darren Woods, ceo van ExxonMobil, dat indien minder aardgas wordt geproduceerd op aarde, meer landen zullen teruggrijpen naar het vervuilende goedje.
- “Ik hoop dat Europa terug warmer zal zijn” tijdens de komende winter, zei Pouyanné. Indien dat niet gebeurt, zal de vraag naar LNG hoog blijven. Daardoor zullen Zuidoost-Aziatische landen geen andere keuze hebben dan hun uitstoot te vergroten om het licht brandend te houden, zei de TotalEnergies-topman.
(nd)