Vliegende auto eindelijk te koop in de VS

Volgend jaar zal in de Verenigde Staten een vliegende auto op de markt worden gebracht. Dat heeft Terrafugia, constructeur van het voertuig, aangekondigd. In de mededeling zegt Terrafugia, onderdeel van de Chinese autogroep Geely en daarmee ook een zustermerk van de Zweedse constructeur Volvo, dat bestellingen voor de Transition, zijn vliegende auto, vanaf oktober dit jaar zullen worden genoteerd.

De Transition kreeg twee jaar geleden van de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) een vergunning als licht sportvliegtuig. Het toestel voeldoet ook aan de normen van National Highway and Traffic Safety Administration. Bestuurders moeten wel een pilotenvergunning kunnen voorleggen.

Hybride

Terrafugia zegt te geloven dat de Transition een bijzonder nuttig voertuig zal blijken te zijn. “De technologie zal de piloten toelaten om het vliegende toestel op een kleine luchthaven aan grond te zetten en vervolgens verder naar huis te rijden,” benadrukken woordvoerders van de onderneming.

De Transition zal met een hybride-elektrische aandrijving op de markt worden gebracht. Bestuurders zouden in minder dan één minuut tijd van een rijdende naar een vliegende status kunnen overschakelen. De vliegende auto zou een topsnelheid van 160 kilometer per uur kunnen halen en zou een vliegbereik van 640 kilometer hebben. Concrete details over de kostprijs konden nog niet worden meegedeeld.

De Transition zal plaats bieden aan twee inzittenden. Het toestel is uitgerust met twee uitvouwbare vleugels en beschikt over een vast landingsgestel. De Transition kan maximaal tot een hoogte van 10.000 voet vliegen.

Terrafugia merkt op dat tijdens de jongste ontwikkelingsfase van het toestel nog in een aantal verbeteringen werd geïnvesteerd. Onder meer werd de Transition uitgerust met verbeterde zetels en efficiëntere veiligheidsgordels, terwijl ook gewerkt werd aan een grotere bergruimte. Tevens werden airbags voorzien.

Het voertuig werd eveneens uitgerust met achteruitkijk-camera’s en een nieuw parachute-systeem. Daarnaast werd gewag gemaakt van de introductie van een technologie om tijdens de vlucht nog een korte opstoot van kracht te kunnen genereren.

Het bedrijf kondigde bovendien aan dat met de TF-X gewerkt wordt aan een volgende ontwikkeling, die door computers zou worden gestuurd en waarbij de passagiers bij het vertrek hun plaats van bestemming zouden kunnen invoeren.

De TF-X zou vier passagiers kunnen vervoeren en zou zich niet naar een luchthaven hoeven te begeven om op te stijgen of te landen. De TF-X zou bovendien geschikt zijn voor alle mogelijke wegen. Daardoor zal de auto volgens Transition een echt transport van deur tot deur mogelijk maken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20