Vlaanderen en Wallonië gaan helpen om federaal spoorvrachtbedrijf Lineas te redden

Vlaanderen en Wallonië gaan helpen om federaal spoorvrachtbedrijf Lineas te redden
Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) op bezoek bij Lineas – JONAS ROOSENS/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Toch vrij ongezien: Vlaanderen en Wallonië gaan geld pompen in het noodlijdende spoorvrachtbedrijf Lineas. Door regelgeving kan de federale overheid niet nóg meer geld toesteken. De deelstaten schieten te hulp met leningen.

In het nieuws: Vlaanderen steekt 17,5 miljoen euro in Lineas, Wallonië leent 8 miljoen euro en de banken KBC en Belfius dragen samen 20 miljoen euro bij, rapporteert De Tijd.

  • Lineas kampt al een tijd met financiële problemen, ondanks dat het operationele verlies vorig jaar is gehalveerd. De Belgische overheid bracht middels investeringsmaatschappij SFPIM samen met het Franse investeringsfonds Argos Wityu al 60 miljoen euro in. Maar er is nog steeds behoefte aan extra kapitaal.
  • De regionale overheden moeten nu inspringen, want nóg een federale investeringsronde is verboden volgens de Europese staatssteunregels. Lineas blijft van belang voor de logistieke sector, vooral voor de petrochemie in in de Antwerpse haven. Een faillissement zou het spoorvervoer stilleggen, want een nieuwe operator voor het vrachtverkeer is niet zo snel gevonden.
  • Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en minister van Economie Jo Brouns (cd&v) benadrukken dan ook het belang van Lineas voor de transportsector binnen de haven van Antwerpen, maar ook naar andere Europese havens. “Goederentransport per spoor is de duurzame oplossing die nodig is om de verwachte groei van de volumes te kunnen opvangen”, klinkt het.
  • Vlaanderen wil Lineas koste wat kost ook in Belgische handen houden, weg van mogelijke buitenlandse overnemers als Deutsche Bahn.

Ook Vlaanderen en Wallonië als aandeelhouders?

Om te volgen: Wat als Lineas de leningen niet terug kan betalen?

  • Ondertussen zoekt de CEO van Lineas, Bernard Gustin, nog steeds naar private investeerders, maar voorlopig zonder succes. In oktober meldde hij 15 kandidaat-investeerders te hebben, maar een verwachtte deal eind maart bleef uit, weet De Tijd.
  • De kans is reëel dat Lineas het geleende geld niet terug kan betalen “gegeven de onzekerheid over de kapitaalverhoging”, nu een private kapitaalinjectie niet gelukt is. Volgens Vlaanderen is het dan ook niet ondenkbaar dat Lineas eind 2025, wanneer de lening vervalt, zal vragen om die te verlengen of om te zetten in kapitaal.
  • Als dat laatste gebeurt, zou dat zowel de Vlaamse als Waalse regering aandeelhouder maken van het spoorvrachtbedrijf. Gezien het verkiezingsstandpunt van zowel Open Vld als N-VA om overheidsbelangen in bedrijven af te bouwen, zou het een vreemd verhaal kunnen worden voor de Vlaamse regering.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.