N-VA, Vooruit en cd&v onderhandelen verder over een Vlaamse regering. Een van de plannen die op tafel ligt, is dat woonzorgcentra geen winst meer zouden mogen maken op de zorg die wordt gegeven aan bewoners. De partijen willen dat wettelijk verbieden.
In het nieuws: De Tijd kon de nota die op de Vlaamse onderhandelingstafel ligt, inkijken. Het deel van hun inkomsten waarop woonzorgcentra subsidies krijgen, mogen niet leiden tot winst, staat er.
Letterlijk: “We zorgen voor een decretale verankering van het principe ‘verbod van winst’ op het deel van de zorg dat gesubsidieerd is”, staat er in de tekst.
- Ontslagnemend minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) wilde vorig jaar al zo’n verbod doorvoeren. Verhalen over internationale zorggroepen die winsten doorsluizen naar het buitenland waren toen de aanleiding voor het voorstel. Crevits zei toen het “ellendig” te vinden als woonzorgcentra winst maakten op de zorg die zij aanbieden. Dat gold al helemaal voor het gesubsidieerde deel.
- Het kwam toen niet tot een concreet voorstel, omdat begrippen als ‘zorg’ en ‘winst’ niet helder gedefinieerd konden worden. Vooruit was toen tegen het voorstel van Crevits, omdat het te vaag zou zijn. Nu zijn de socialisten vragende partij voor een verbod. N-VA toonde zich al eerder voorstander.
- Ook nu is er nog onduidelijkheid over hoe de regel afgebakend moet worden. Crevits voerde wel een nieuw boekhoudsysteem in, waardoor een onderscheid mogelijk is tussen elementaire zorg en supplementaire woon- en leefkosten, weet De Tijd. Concrete invulling moet dus nog volgen.
- Daarbovenop zou er een verplichting komen dat woonzorgcentra alle winsten die ze halen uit zorgtaken die onder de vaste dagprijs vallen, moeten investeren in de zorg van de eigen voorzieningen.
Privé of overheid?
Ook genoteerd: Daarnaast hebben de verschillende partijen een paar andere voorstellen voor de ouderenzorg.
- Een andere hervorming die niet lukte, is privaat kapitaal toelaten in de zorg. N-VA is hier groot voorstander van. Vooruit kantte zich eerder al tegen dat idee. Ook cd&v bleek tegen, en een wijziging van het decreet kwam er niet.
- De N-VA zou die hervorming graag willen doorvoeren om in eerste instantie het Antwerpse Zorgbedrijf te kunnen uitbreiden. Door extra kapitaal uit de privésector zouden zorginstellingen buiten de gemeentegrenzen actief mogen zijn. Bovendien komen er schaalvoordelen en extra fiscale voordelen.
- Alle partijen zijn het er wel over eens dat ze “de betaalbaarheid nauwlettend willen opvolgen en diegenen ondersteunen die daar nood aan hebben”. Terwijl N-VA denkt aan de privésector, ziet Vooruit liever bijstand vanuit de regering. Als een oudere de dagprijs niet kan betalen, moet er overheidsondersteuning komen, vinden de socialisten. Die steun moet dan komen van de Vlaamse sociale bescherming, een soort sociale zekerheid voor personen die zwaar zorgbehoevend zijn.