- Toch goed om even de cijfers mee te geven: 3M – ofwel voluit de ‘Minnesota Mining and Manufacturing Company’ – is een Amerikaanse gigant die vorig jaar 32,2 miljard dollar omzet draaide en daarbij 5,4 miljard dollar winst opstreek.
- Het bedrijf maakte zich er in een dading met Lantis, de bouwheer van de grote Antwerpse Oosterweelverbinding, omwille van milieuschade vanaf voor een bedrag van 75.000 euro. Dat is de kostprijs van een veiligheidsberm, om de vervuilde gronden te bergen. In ruil voor die luttele som, verkreeg 3M dat er tegen haar geen verdere processen meer zouden gevoerd worden.
- Dat laatste had Lantis nodig om geen vertraging op te lopen in de werken voor Oosterweel. De vraag is of het effect vandaag niet verwoestender is: de vervuilde grond die voor de werken bovengehaald wordt – er komt een tunnel op de vervuilde 3M-site – zal hoe dan toch ook tot een heftig debat gaan leiden.
- De deal zelf doet tegelijk veel vragen oproepen, zowel de prijs als het algemeen karakter ervan. Gebruikte 3M haar macht als multinational om de beleidsmakers onder druk te zetten en gunstige voorwaarden af te dwingen?
- Het is logisch dat het geheime akkoord nu ongenadig lekt: parlementsleden mochten de overeenkomst wel inkijken, maar erover niet officieel praten, want Lantis en 3M sloten rond het akkoord een geheimhouding af. Politiek gezien een onhoudbare situatie uiteraard.
- Het is de aanloop naar een onvermijdelijke Parlementaire Onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement, dat zich nu in de zaak kan vastbijten. Los van de dading volgt hoe dan ook nog voor 3M een zware factuur: de sanering van de bodem is en blijft voor haar rekening. Met alle politieke ogen nu op het dossier gericht, zal de Amerikaanse gigant er toch moeilijk goedkoop vanaf kunnen komen.
- Gisteren al riep de Vlaamse regering OVAM, de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij, op het matje. De ploeg van Jan Jambon (N-VA) wilde in detail weten welke stappen in het dossier zijn genomen en waarom zo laat alle lichten op rood sprongen. Het dossier leidde intern tot grote spanning, nadat minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) op eigen houtje een onderzoekscommissie forceerde. Maar na afloop van de meeting gisteren pookte niemand de ondertussen oude ruzie nog op: de bladzijde lijkt omgedraaid.
- Ondertussen wordt gevraagd aan mensen in een straal van 1,5 kilometer rond de site geen zelfgekweekte groenten meer te eten. En tot 5 kilometer rond de site geen zelfgekweekte eieren meer te consumeren. Het is dus het soort dossier dat erg veel mensen beroert en politiek allerminst afgelopen lijkt.
Meer
Politiek