Het PFOS-dossier wordt nog een heet hangijzer

De verontreiniging van de terreinen van lijmproducent 3M – die onder andere Post-it in zijn portefeuille heeft – in Zwijndrecht bij Antwerpen, blijkt hoe langer hoe ernstiger. Het giftige PFOS dat in de grond zit en via het grondwater doorsijpelt, heeft een enorme impact. Zodanig dat gisteren het advies kwam om in een straal tot liefst 15 kilometer rond de site best geen eieren van kippen uit de eigen tuin meer te consumeren.

  • Nieuws dat zo honderdduizenden mensen aangaat: binnen die straal ligt heel Antwerpen, maar zelfs delen van Sint-Niklaas, Brasschaat en Temse.
  • Meteen is er geen weg meer terug voor de Vlaamse coalitie, die afgelopen woensdag in zwaar water kwam door het intern gekibbel rond een mogelijke onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement. De meerderheid was vrijdag op de ministerraad overeengekomen om een opdrachthouder aan te stellen.
  • Maar minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) had het woensdag zelf plots over zo’n onderzoekscommissie, ze suggereerde het Parlement om die weg te bewandelen. De oppositie – die goed had opgelet – duwde het gaspedaal in.
  • CD&V reageerde bijzonder boos: het zijn vooral hun ministers, die de afgelopen jaren het departement Omgeving bemanden, Joke Schauvliege op kop, maar ook Hilde Crevits en Koen Van den Heuvel – allen CD&V – hadden ooit die politieke verantwoordelijkheid.
  • Alleen, Demir wilde zich niet laten vernederen en trok haar woorden niet in. Ze kwam zelfs terug naar het Parlement om haar standpunt kracht bij te zetten. Daarop leed CD&V een nederlaag, de onderzoekscommissie komt er. Het is slechts de derde keer in meer dan twintig jaar dat vanuit de Vlaamse assemblee zo’n commissie wordt opgericht.
  • Maar de kneuzingen in het dossier lijken toch wel even te zullen blijven. Opvallend was dat vanmorgen – voor de camera’s van de VRT – de leading lady van de CD&V, Vlaams viceminister-president Hilde Crevits, hard naar haar N-VA-collega uithaalde. ‘Wat mij van het hart moet … Mevrouw Demir is straks twee jaar minister en ze heeft in de Vlaamse regering op geen enkel moment, op geen enkel moment het dossier geproblematiseerd.’ Demir zelf haalde dan weer uit, toen haar gevraagd werd of ze in haar optreden te voortvarend was geweest: ‘Voortvarend, na twintig jaar?’, zo schoot ze terug met scherp.
  • Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) probeerde olie op de golven te gieten: ‘De demarche die minister Demir woensdag in het Parlement heeft gedaan, was niet doorgesproken. Ze is in deze wat voortvarend geweest. Hadden we die piste van een onderzoekscommissie vorige week doorgesproken, dan had dit gerust in de regering een optie kunnen zijn die we met alle collega-ministers in overweging hadden kunnen nemen.’ Daarbij zette hij zijn partijgenote dus wel wat in de wind.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20