Vlaamse regering dringt erop aan om nog meer kerncentrales open te houden

Vlaamse regering dringt erop aan om nog meer kerncentrales open te houden
Zuhal Demir (N-VA) – foto: LAURIE DIEFFEMBACQ/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Bij de laatste Vlaamse ministerraad staat het thema ‘energie’ op de agenda. Daar moeten een paar stevige knopen worden doorgehakt. Zo staat de ‘oversubsidie’ van grote zonnepanelenparken ter discussie. Dat juridisch concept, blijkbaar alle subsidies die groter zijn dan 200.000 euro, voor parken van grote eigenaars, moet op de schop. Onder meer Fernand Huts in de Antwerpse haven is er zo eentje, ondanks stevig lobbywerk.

  • Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) wil al langer die subsidies aanpakken, om zo de energiefactuur van gezinnen te doen dalen. Op Radio 1 onderstreepte ze “dat dit gaat over heel veel geld, tientallen miljoenen”. ”Maar het moet juridisch juist zijn, de Raad van State moet nu zeggen wat het ervan vindt. Er komen vermoedelijk wel claims aan”, zo stelde ze. “We hebben al eens een soortgelijke ingreep gedaan, wat ook al voor het Grondwettelijk Hof is gekomen. En toen heeft het een fiat gegeven.”
  • Over een ander heet hangijzer, de Ventilus-hoogspanningslijn in West-Vlaanderen, bleef Demir opvallend op de vlakte. Het is niet duidelijk of de Vlaamse regering die knoop, bovengronds of ondergrondse leidingen, al voor de zomer doorhakt. Open Vld en cd&v staan lijnrecht tegenover elkaar in het dossier.
  • Tegelijk was Demir wel scherp over een andere grote vraag: Hoe zit het met de kerncentrales? De Vlaamse minister hield vanmorgen een pleidooi om niet alleen Doel 4 en Tihange 3 te bekijken, de jongste kerncentrales die de federale regering wil openhouden, maar ook oudere centrales. “Ik zou alle opties bekijken, we gaan de winter in, we weten waar we voor staan. We moeten alles op alles zetten om voldoende energie hebben. Als er bedrijven moeten afgeschakeld worden, gaan we op technische werkloosheid en leidt de economie schade. Een energiefactuur die ontploft, dat willen we niet.”
  • Demir riep op om “het niet dogmatisch te bekijken, nood breekt wet”, een duidelijke verwijzing naar de groene partijen federaal. Die hebben absoluut hun voet gezet, om niet meer dan twee kerncentrales open te houden. In Nederland doet men dat wel, met de centrale van Borsele, die even oud is als Doel 1. Federaal wil de MR ook al langer meer dan twee centrales openhouden.
  • “Ga onderhandelen en bekijk alle opties”, zo richtte Demir zich tot haar federale collega Tinne Van der Straeten (Groen). “De wet op de kernuitstap is gestemd, maar de wereld is veranderd. We kunnen ons dit niet permitteren.”
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.