Vlaamse regering wil gemeenten opnieuw verleiden tot vrijwillige fusie

De Vlaamse regering heeft een nieuw plan van Vlaams minister van Binnenlands Bestuurt Bart Somers (Open Vld) goedgekeurd dat gemeentelijke fusies moet aanmoedigen. Dat schrijft De Zondag.

‘Hoe groter de fusie gemeente, hoe meer schuldovername door de Vlaamse overheid’ is het speerpunt van het nieuwe plan. Een fusieoperatie van minstens 20.000 inwoners krijgt voortaan 200 euro per inwoner in de vorm van schuldovername, en een fusie vanaf 25.000 inwoners 300 euro. Vanaf 30.000 inwoners gaat het om 400 euro, en vanaf 35.000 inwoners om 500 euro. Onder 20.000 inwoners volgt er geen beloning meer.

Voorts wordt het plafond voor een fusie opgetrokken, van 20 miljoen naar 50 miljoen euro. Wie de fusie aangaat, krijgt ook twee extra schepenen in de eerste bestuursperiode en een extra schepen in de tweede. ‘Een fusie vraagt ten eerste, zeker in het begin, extra werk. Maar dat is ook om meer politiek draagvlak te creëren’, zegt Somers, die daarmee verwijst naar de weerstand van een politicus om zijn eigen mandaat te schrappen.

Minstens 14 fusies

Vorige legislatuur zijn er zeven vrijwillige fusies gerealiseerd. Het gaat om Puurs-Sint-Amands, Oudsbergen (Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode), Pelt (Neerpelt en Overpelt), Kruisem (Kruishoutem en Zingem), Aalter (met Knesselare), Deinze (met Nevele) en Lievegem (Waarschoot, Zomergem en Lovendegem). Deze legislatuur wil de Vlaamse minister minstens dubbel zoveel fusies zien passeren.

Volgens Somers werd het belang van sterke lokale besturen opnieuw aangetoond door de coronacrisis. ‘We hebben al veel gevraagd van de lokale besturen en we zouden eigenlijk nog meer bevoegdheden moeten doorspelen. Maar we botsen op die beperkte schaal. Zomerscholen inrichten, kinderopvang, triagecentra opzetten, dat vraagt veel, hoor. Kleine gemeenten dreigen te verzuipen door een gebrek aan slagkracht’, besluit hij.

Meer