Vlaamse regering werkt aan vereenvoudigde renovatiepremie

Minister van Energie en Omgeving Zuhal Demir (N-VA) werkt aan een eenduidig loket dat alle Vlaamse renovatiepremies combineert, schrijft de krant De Tijd vrijdag.

Waarover gaat het? Wie zijn woning wil renoveren en daarbij aanspraak wil maken op Vlaamse premies, bereidt zich maar beter goed voor. Er is bijvoorbeeld de Vlaamse renovatiepremie die de oude verbeteringspremie vervangt. Voor werken in de woning van een 65-plusser is er dan weer de aanpassingspremie. Maar u kan ook een totaalrenovatiebonus, de overkoepelende renovatiepremie of de sloop- en herbouwpremies aanvragen. En ga zo maar door.

De Vlaamse regering wil het kluwen daarom sterk vereenvoudigen. ‘Bij mijn aantreden vroeg ik aan mijn administratie me een overzicht te bezorgen van alle renovatiepremies. Ik verwachtte een A4’tje, maar kreeg een heel boek in handen. Dan versta ik dat mensen liever een nieuwe keuken installeren dan hun huis renoveren’, stelt Demir in De Tijd.

Hoe? Het is de bedoeling om alle bestaande premies te bundelen en de aanvraag te vereenvoudigen. ‘Daarom wil ik een uniek loket, met een ééngemaakte renovatiepremie’, legt de minister van Energie en Omgeving uit.

Belangrijk? Deze plannen kaderen in het klimaatplan van de Vlaamse regering. Dat bepaalt dat er stevig ingezet moet worden op vergroening van gebouwen, bijvoorbeeld via renteloze leningen om woningen te renoveren. ‘Door oude woningen te renoveren slaan we twee vliegen in één klap, want de uitstoot van gebouwen daalt en we vermijden het aansnijden van nieuwe ruimte’, besluit Demir.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20