Het Vlaams Energie- en Klimaatplan is er: wat staat erin?

De Vlaamse regering heeft maandagochtend haar Vlaams Energie- en Klimaatplan voor de periode 2021-2030 voorgesteld.

Opvallend is wel dat Vlaanderen de CO2-reductie van 35 procent loslaat. Tegen 2030 voorziet de Vlaamse regering nu een vermindering van 32,6 procent. ‘We laten die doelstelling slechts tijdelijk los’, stelt minister-president Jan Jambon. Onder meer via innovaties en bijkomende federale en Europese maatregelen moet de kloof tegen 2030 gedicht zijn.

Over het akkoord werd een stevig potje gearmworsteld in de Vlaamse regering. In die mate dat vrijdag een persconferentie in allerijl moest worden uitgesteld.

N-VA versus Open VLD

Uiteindelijk ging het erover of men echt die 35 procent vermindering wilde halen, of niet. Die laatste procenten doen immers het meeste pijn, zeker de N-VA van minister van Omgeving Zuhal Demir zelf was niet bereid om all the way te gaan, tot grote ergernis van Open VLD.

De liberalen waren hard aan het duwen om toch maar tot die 35 procent te gaan, wat uiteraard impact heeft op het geheel van de Belgische rekening. Maar N-VA en ook wel een beetje CD&V hadden geen zin zichzelf in de gracht te rijden met te strenge voornemens, zeker niet om het straks een federale regering makkelijker te maken.

Uiteindelijk halen N-VA en CD&V nu dus wel een deel van hun slag thuis: Vlaanderen zal maar 32,6 procent realiseren tegen 2030. Dat zit dus onder het eigenlijke voornemen. Zowel Brussel als Wallonië mikt op 40 procent, wat een pak ambitieuzer is. Maar omdat er ook veel minder economische activiteit is, lijkt het wel haalbaarder. Plus: in beide deelstaten zaten de ecologisten aan de regeringstafel.

Op het volledig uitgewerkte plan is het nog even wachten, maar hieronder kan u al een greep uit de maatregelen nalezen.

De Brusselse ring – Isopix

Mobiliteit en transport

  • De maximumsnelheid op Brusselse ring daalt naar 100 kilometer per uur. Dat is een vermindering van 20 kilometer per uur.
  • Het openbaar vervoer wordt versterkt.
  • Er komen meer laadpalen voor elektrische wagens. Momenteel staan er ruim 3.000 elektrische laadpalen in Vlaanderen, maar dat aantal moet omhoog.

Energie en wonen

  • De capaciteit van hernieuwbare energie moet met een vijfde stijgen.
  • Een versnelling van asbestverwijdering op daken.
  • Er komen renteloze leningen tot 30.000 euro om woningen te renoveren zodat die energievriendelijker worden.
  • De registratierechten dalen als u een gebouw koopt om het te slopen en vervolgens een energievriendelijke woning bouwt.

Omgeving

  • Meer bos: tot 10.000 hectare.
  • Meer natuurgebied: tot 20.000 hectare.

Meer