Vlaamse regering wil renovatiepremie voor vermogende Vlamingen verlagen of zelfs schrappen

Vlaamse regering wil renovatiepremie voor vermogende Vlamingen verlagen of zelfs   schrappen
Melissa Depraetere (Vooruit) – NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/AFP via Getty Images

De Vlaamse regering sleutelt aan de renovatiepremie. Het is de bedoeling dat vermogende Vlamingen minder hoge of zelfs geen premies meer kunnen aanvragen. Gezinnen die het niet breed hebben, hebben dan weer recht op hogere premies.


Key takeaways:

  • Depraetere wil de “Mijn VerbouwPremie” aanpassen, zodat die meer op maat is van de laagste inkomens. Grotere vermogens zullen minder of geen overheidssteun krijgen.
  • Voorts wil de minister de renteloze renovatielening nieuw leven inblazen.
  • Zowel de hervorming van de premies als de invoering van de renteloze leningen zou pas ingaan in 2026.

In het nieuws: Uit de beleidsnota van Vlaams minister van Energie, Klimaat en Wonen Melissa Depraetere (Vooruit), die De Tijd kon inkijken, blijkt dat ze de zogenaamde ‘Mijn VerbouwPremie” beter wil afstemmen op de mensen die het echt nodig hebben.

  • Vandaag kijkt de overheid naar het jaarinkomen van de aanvrager om te bepalen hoeveel de premie bedraagt. Een alleenstaande die een belastbaar inkomen van minder dan 42.340 euro per jaar heeft of een koppel dat minder dan 59.270 euro verdient, krijgt bijvoorbeeld meer subsidies dan wie boven die drempels zit.
    • De steun verlaagt verder voor alleenstaanden die meer dan 53.880 euro verdienen, terwijl die grens voor gezinnen op 76.980 euro ligt. 
    • Maar wie zelfs boven die drempels zit, kan de ‘Mijn VerbouwPremie’ aanvragen.

Renovatiepremie op basis van het vermogen

Details: Depraetere wil dat er nu gekeken wordt naar het vermogen van de aanvrager bij de toekenning van de premie.

  • Op die manier wil ze vermijden dat de vermogende Vlamingen nog in aanmerking kunnen komen voor hoge premies. Tegelijk wil ze ervoor zorgen dat de laagste inkomens meer overheidssteun krijgen wanneer ze hun woning verbouwen.
  • “Selectiviteit en doelmatigheid staan centraal, zodat huishoudens met minder financiële middelen sterker worden ondersteund en een duurzame woningrenovatie ook voor hen haalbaar wordt”, staat er in de nota van de Vlaamse minister.

Maar: Hoe wil Depraetere controleren hoe rijk iemand is? In ons land bestaat er immers geen vermogenskadaster.

  • Die modaliteiten moet haar kabinet nog uitwerken. Vooruit verwijst alvast naar de vermogenstoets die de vorige Vlaamse minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) invoerde voor sociale huurwoningen. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet de aanvrager zelf uittreksels van zijn spaar-, betaal-, termijn- en/of effectenrekeningen voorleggen. Het gezamenlijke saldo voor een alleenstaande mag bijvoorbeeld niet boven 29.515 euro liggen.
  • “Waarom zou die voorwaarde wel mogen gelden voor een sociale woning en niet voor een premie? Het is toch moeilijk te begrijpen dat we toelaten dat een zelfstandige die zichzelf een laag loon uitkeert, maar wel genoeg vermogen heeft een hoge premie zou krijgen”, klinkt het bij de socialisten.

Renteloze lening

Ook dit: In de beleidsnota staat er ook dat Depraetere de renteloze lening nieuw leven wil inblazen.

  • De zogenaamde “Mijn VerbouwLening” was een tijdje kosteloos, maar intussen is de rente gestegen tot 2,75 procent.
    • De Vlaamse overheid laat op haar site weten dat de rentevoet van de lening gelijk is aan de wettelijke rentevoet, waarop een korting van 3 procent wordt toegepast.
  • Zowel de hervorming van de premies als de invoering van de renteloze leningen zou pas ingaan in 2026.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.