Ben jij mee met verandering?
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen.
Business AM is jouw leidraad doorheen verandering.
Hol niet achter de feiten aan en kies voor één van onze abonnementsformules.
door Wouter Verschelden gepubliceerd op om • September 2023 2 min lezen
Na de Septemberverklaring toch een nieuw succesje voor de Vlaamse regering. Samen met netbeheerder Elia hebben ze knopen doorgehakt over de compensatieregeling in het dossier. Dat is politiek van belang, omdat cd&v en ook N-VA onder druk stonden van het lokaal protest, en aarzelden om de hoogspanningslijn goed te keuren.
Zeker voor Hilde Crevits (cd&v), Vlaams vice-ministerpresident, was het een dossier van de achtertuin. Maar tegelijk zat er een tijdsdruk op het dossier: die hoogspanningslijn is noodzakelijk om het groeiend aantal windmolenparken op zee te verbinden met het net in de rest van het land.
Het is wel duidelijk dat Crevits een aantal zaken stevig in handen genomenheeft in de Vlaamse ploeg: nu dus ook het Ventilus-dossier. De tarieven van de compensatieregeling zijn bepaald, en de perimeter van de opkoop wordt ook uitgebreid van 35 meter nu naar 100 meter rond de hoogspanningslijn.
Ook landbouwers die de kabels op hun terrein krijgen, mogen rekenen op een hogere vergoeding. En de getroffen gemeenten krijgen een zak geld uit het gemeenschapsfonds, om de omgeving te verfraaien, in de getroffen gebieden. Bovendien geldt het kader dat er nu voor Ventilus komt, voor alle toekomstige hoogspanningslijnen.
Daarmee hakt cd&v wel de knoop ook door: ze gaan akkoord met de compensatie. Daartegen was veel verzet gekomen lokaal, met Boerenbond-man en cd&v-parlementslid Bart Dochy als één van de drijvende krachten. Die zegt nu wel “dat de Vlaamse regering haar afspraak nakomt”, maar kondigde meteen ook aan dat er vragen en verzet blijven.
De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.