De regering-Jambon wil met de Vlaamse Woonwaarborg jonge kopers die voor de aankoop van een huis een zware woonlening moeten afsluiten een duwtje in de rug geven.
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.
In het nieuws: De Tijd vernam van Matthias Diependaele (N-VA), minister van Wonen, dat de Vlaamse regering een borgregeling voor jonge kopers van vastgoed heeft uitgewerkt.
- Concreet zal de regering waarborg staan tot 10 procent van het aankoopbedrag.
- Volgens Diependaele is zo’n regeling noodzakelijk door de strikte kredietvoorwaarden die de financiële instellingen hanteren.
- Volgens de richtlijnen van Nationale Bank van België (NBB) mogen de banken op een groot deel van hun kredietportefeuille maximaal 80 of 90 procent van de aankoopwaarde financieren.
- Voor een deel van de nieuwe leningen, maximaal 35 procent van de kredieten verstrekt aan startende kopers, mogen ze die quotiteitsdrempels overschrijden.
- “De waarborg geeft de banken een stimulans om meer leningen met een inbreng van meer dan 90 procent te verstrekken”, aldus de minister. Dat moet meer jongeren, die niet altijd over veel financiële middelen beschikken, helpen om hun woondroom te realiseren.
- De woonwaarborg zou op 1 januari 2025 ingaan.
De spelregels
De details: Niet iedereen komt in aanmerking voor de Vlaamse woonwaarborg.
- Om te beginnen is die regeling er enkel voor wie nog nooit een woning heeft gekocht.
- Daarnaast geldt die alleen voor nieuwe leningen, en niet voor bestaande.
- De aankoopwaarde van de woning wordt gelimiteerd tot 434.830 euro.
- Bovendien is de termijn van de waarborg beperkt tot de eerste vijf jaar.
Ook dit nog: De banken moeten aangeven voor welke kredieten ze de garantie inzetten en daarover halfjaarlijks rapporteren aan de overheid.
- In ruil voor de waarborg moeten de financiële instellingen Vlaanderen een premie betalen van 0,1 procent van het uitgeleende bedrag.