Vlaamse regering keurt defensieplan van 1 miljard euro goed: Dit staat erin

Vlaamse regering keurt defensieplan van 1 miljard euro goed: Dit staat erin
Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA) – Bron: JAMES ARTHUR GEKIERE/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Vlaanderen heeft een akkoord over een eigen investeringsplan voor defensie. Dat maakte Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA) afgelopen weekend bekend. Het gaat om een uitgebreid plan dat in totaal 1 miljard euro zal kosten, al zouden daarvoor geen extra schulden gemaakt worden. Er is wel nog onduidelijkheid over het feit of dat budget meetelt voor het halen van de NAVO-norm.


Key Takeaways

  • De Vlaamse regering heeft een Vlaams defensieplan uitgewerkt en goedgekeurd.
  • Het gaat om een plan dat heel wat diverse investeringen omvat die te maken hebben met defensie.
  • In het Defensiefonds dat daarvoor voorzien wordt, komt 1 miljard euro. Daarvoor zouden wel geen extra schulden gemaakt worden.

Na enkele marathonvergaderingen met alle Vlaamse ministers vorige week is er binnen de Vlaamse regering een akkoord bereikt op het vlak van extra investeringen in defensie. Meer specifiek is er beslist om een Vlaams Defensiefonds op te richten met daarin 1 miljard euro.

Dat geld moet voor de helft komen van privaat kapitaal. De andere helft zal betaald worden door de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). Dat is een investeringsfonds van de Vlaamse overheid. De Vlaamse regering beklemtoont wel dat het gaat om herverdeling van geld, waardoor er dus geen extra schulden worden gemaakt.

Vlaams defensieplan

Het Vlaams defensieplan bestaat uit een hele reeks maatregelen. Zo zal de wapenindustrie sneller een vergunning kunnen krijgen. Daarbij wordt de zogenaamde richtlijn-Muyters afgeschaft. Die stelde dat er geen overheidssteun mag zijn voor de productie van offensieve wapens. Wel blijft er op vraag van Vooruit een ethische controle. Vooruit zorgde er ook voor dat er expliciet vermeld wordt dat er geen wapenexport komt naar Israël.

Daarnaast wordt het recent opgerichte Vlaams Centrum voor Digitale Veiligheid meer ondersteund. Verder komen er ook meer infrastructuurwerken. Het gaat om werken aan wegen en waterwegen. Bruggen en tunnels zullen bijvoorbeeld zoveel mogelijk worden aangepast voor militair materieel.

Minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits (cd&v) wil dan weer werk maken van een ‘Vlaams burgerlijk weerbaarheidsprogramma’. Dat moet vormingen en belevingsdagen voorzien voor een “alerte en zelfredzame samenleving”.

NAVO

Hoewel Vlaanderen dus ambitieuze plannen heeft, is de kans klein dat die zullen meetellen voor de NAVO-norm. Die stelt dat België zijn defensie-uitgaven moet optrekken tot 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Daardoor is dit jaar 4 miljard euro nodig. Minister van Defensie Theo Francken (N-VA) hoopte dat een deel daarvan betaald zou worden door de gewesten, maar de NAVO-regels aanvaarden dat niet.

Vlaanderen zal proberen in gesprek te gaan met de NAVO om op die afspraken een uitzondering te krijgen, maar de kans is klein dat dat lukt. In dat geval moet de federale regering nog steeds op zoek naar een eigen akkoord op het vlak van investeringen voor defensie. De kern kwam daarvoor al drie keer samen, maar voorlopig zonder deal.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.