Vlaamse regering bereikt landbouwakkoord: dan toch een pauze in de aankoop van landbouwgronden

Vlaamse regering bereikt landbouwakkoord: dan toch een pauze in de aankoop van landbouwgronden
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en de drie hoofdrolspelers in het stikstofakkoord: Gwendolyn Rutten (Open Vld), Zuhal Demir (N-VA) en Jo Brouns (cd&v) – JASPER JACOBS/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Na nachtelijk overleg zijn de Vlaamse regering en de landbouworganisaties tot een akkoord gekomen over een aantal pijnpunten van de boeren, in de hoop daarmee het aanhoudend protest te laten stoppen. Volgens Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) hebben beide partijen “elkaar gevonden”.

Waarom is dit belangrijk?

De blokkades van boze landbouwers zorgden voor miljoenen euro's aan economische schade. De Vlaamse regering wilde dan ook snel een akkoord in de hoop dat de protesten zullen ophouden.

In het nieuws: Er komt een pauze in de aankoop van landbouwgronden door de overheid.

  • Het belangrijkste punt van het landbouwakkoord: de overheid zal tot 1 oktober zelf geen landbouwgrond opkopen. Dit was de voornaamste eis van de landbouworganisaties Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en de Groene Kring. Ook cd&v en minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) drongen hierop aan.
  • Tegelijk zijn er wel uitzonderingen, een opsteker voor minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Zo zal het Agentschap Natuur en Bos wel grond kunnen opkopen als deze in Europees beschermd natuurgebied ligt. Ook overstromingsgebieden of gebieden waar de overheid infrastructuur als wegen en fietspaden wil plaatsen, vallen niet onder het tijdelijke verbod.
  • Verder wordt er een werkgroep opgestart voor een blijvende dialoog tussen de landbouwers en de regering. Naast landbouw- en natuurorganisaties worden ook de werkgevers bij de gesprekken betrokken. Men zal overleggen over het grondgebruik en de uitwisseling van landbouwgronden en natuurgebied.
  • Als derde punt wordt de boeren ook een vereenvoudigde administratie beloofd, en komen er versoepelingen bij het laattijdig inbrengen van gegevens: de boetes worden minder snel uitgeschreven. 
  • Minister-president Jambon vindt het dan ook een evenwichtig landbouwakkoord. Op X noemde hij het een “ambitieus en toekomstgericht akkoord met respect voor de natuur”. Daarbij was overredingskracht nodig: de pauze in de aankoop van landbouwgrond lag bijzonder moeilijk bij N-VA en Open Vld, die toch overstag gingen. Het schrappen van subsidies voor natuurorganisaties bij de aankoop van die gronden sneuvelde wel, ondanks aandringen van cd&v.

Compromis bereikt, wat nu?

Gevolgd: Wat met het Mestactieplan en het Stikstofakkoord?

  • Het Mestactieplan wordt aangepast. De nulbemesting voor VEN-gebied (gebieden die staan aangemerkt als waardevolle natuur) sneuvelt. Er moet nu onderzocht worden of de Europese normen nog wel gehaald worden nu het mestverbod in die gebieden wordt opgeheven.
  • Ook over het Stikstofakkoord zijn een aantal bijkomende afspraken gemaakt. De Vlaamse regering zal praten met de Europese Commissie over stukken natuurgebied waar de doelen zeer moeilijk te halen zijn, om tot een compromis te komen. En voor kleine wijzigingen, bijvoorbeeld aankopen die mogelijk een kleine invloed hebben op de stikstofuitstoot, zullen boeren niet een volledig nieuwe vergunning moeten indienen.

Om te volgen: De reacties van de protesterende boeren.

  • De Boerenbond is uiteindelijk tevreden met het landbouwakkoord. Voorzitter Lode Ceyssens reageerde: “Zijn hier vandaag alle Vlaamse problemen voor onze boeren opgelost? Neen. (…) Maar wij hebben vandaag concrete zaken gehoord die vertrouwen geven om terug te gaan naar een overlegmodel”.
  • Of de boze boeren zullen luisteren, valt nog af te wachten. De koepelorganisaties gaan nu het plan voorleggen aan hun achterban. Tot vanochtend bleef de haven van Gent bezet door tractoren, de laatste landbouwers zijn daar nu weggetrokken. De boeren hadden de voorbije dagen al gedreigd met nieuwe blokkades rond de haven van Antwerpen als het akkoord niet ver genoeg zou gaan.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.