De drie partijen N-VA, cd&v en Vooruit onderhandelen verder over het vormen van een nieuwe Vlaamse regering, de zogenoemde raketcoalitie. N-VA legt daarbij telkens nota’s op tafel, maar bij die over onderwijs is er toch nog werk.
Genoteerd: Vertrekken vanuit de N-VA-standpunten voor de nota’s ging goed, tot nu blijkbaar.
- Vlaams formateur Matthias Diependaele (N-VA) stelt samen met zijn team nota’s op per werkgroep. “De nota’s beginnen altijd donkergeel, maar er is voorlopig veel luisterbereidheid om bij te sturen”, klonk het begin deze maand nog bij een onderhandelaar in De Standaard. Maar de lastige dossiers waren nog niet aan bod gekomen. Vooruit en cd&v waren nog aan het wachten op nota’s over Omgeving en Onderwijs. Die laatste is er nu, met bijbehorend commentaar.
- Want er klinkt wel degelijk kritiek op de woorden in de N-VA-nota. De andere partijen vinden ze te streng, schrijft De Morgen. Zo vallen ze over het woord ‘bijspijkeren’, wat vaak voorkomt. “Er zijn ook veel referenties aan ouderlijke verantwoordelijkheid. Dat mag, maar dan met een aanmoedigend, aanklampend beleid. Nu is er vaak sprake van bestraffing, bijvoorbeeld via het Groeipakket”, is te horen.
- Nog een andere doorn in het oog gaat over taal. De nota van N-VA sluit dicht aan bij het programma van de partij, waar Nederlands een prominente plek krijgt. Ook daar legt N-VA grotendeels de verantwoordelijkheid bij de ouders. Onderhandelaars van de andere partijen vinden dat er anderzijds dan ook meer ondersteuning moet komen voor anderstalige ouders, bijvoorbeeld door meer geld uit te trekken voor volwassenonderwijs en lessen Nederlands.
- Wat dan weer geen discussiepunt blijkt, is de uitbreiding van de Vlaamse toetsen die minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) invoerde. Hij pleit al langer voor gecentraliseerde testen om het niveau van leerlingen op te volgen. Nu zijn er testen wiskunde en Nederlands voor het vierde leerjaar in de lagere school en het tweede secundair. Weyts stelt een uitbreiding voor naar de wetenschappelijke vakken en naar het vierde jaar van het middelbaar.
Om te volgen: De ‘clash’ op onderwijs is toch een ideologisch gevecht.
- Koen Daniëls (N-VA), die mee onderhandelt in de werkgroep Onderwijs, benadrukt tegenover De Morgen dat het nog maar een eerste nota betreft. “We zijn met elkaar in gesprek en dat gebeurt aan de onderhandelingstafel. Ik denk dat het wijs is dat iedereen daar zegt wat hij of zij wil zeggen, in het belang van de onderwijskwaliteit”.
- Maar hoe dan ook zijn er toch sporen van een eerste ideologische clash. Het is geen geheim dat Vooruit liever niet wil dat Weyts aanblijft als minister van Onderwijs. Zij zijn geen fan van de hardere aanpak die hij voerde. Verder gaat het duidelijk over verantwoordelijkheid: ligt die voornamelijk bij de ouders of bij de scholen en de overheid? Vooruit is voorstander van meer geld en ondersteuning vanuit de regering, wat haaks staat op het beleid dat Weyts voerde.
- Caroline Gennez (Vooruit) zou dan ook graag zijn post willen overnemen, was al eerder in de coulissen te horen. Vooruit blijft de lijn bewandelen dat er gebroken moet worden met het oude beleid en dat er linksere accenten moeten komen. Onderwijs is een onderwerp waar de partij zich op kan profileren, en dat dus ook nadrukkelijk doet.
- Overigens is het ander heikel punt nog niet op tafel gelegd: Omgeving en het Stikstofakkoord. Dat is dan weer een thema wat cd&v nauw aan het hart ligt, zo benadrukte ontslagnemend minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) eerder.
- De symbolische datum van 11 juli, de Vlaamse feestdag, halen, is hoe dan ook onmogelijk. Maar wie weet, misschien lukt het wel voor Diependaele om als Vlaams minister-president met een regeerakkoord te komen in september.