Vlaamse energiefactuur dikt volgend jaar aan met gemiddeld 37 euro door verhoging nettarieven

De distributienetbeheerder Fluvius heeft van de Vlaamse energiewaakhond VREG de toelating gekregen om de nettarieven te verhogen. “Zo’n verhoging is nodig omdat ook voor ons de kosten zijn toegenomen als gevolg van de inflatie”, klinkt het. Daardoor zal een gemiddeld Vlaams gezin vanaf volgend jaar 37 euro meer betalen voor zijn energieverbruik.

Net nu de energieprijzen de pan uit rijzen, krijgt Fluvius van de VREG de toelating om de nettarieven te verhogen. “Door de inflatie is de kostprijs van materialen die nodig zijn voor het aanleggen en beheren van de gas- en elektriciteitsnetten de voorbije maanden sterk gestegen”, merkt Fluvius op in een persbericht.

Concreet mag Fluvius volgend jaar 2 procent meer inkomsten halen uit het beheer van het elektriciteitsnet. Voor het aardgasnet gaat het om een stijging met 11 procent. De totale factuur voor het elektriciteitsnet bedraagt 1,7 miljard euro, en voor aardgas 512 miljoen euro.

Prijsstijging met 37 euro

Uit de berekening van de netbeheerder blijkt dat door de verhoging van de nettarieven de elektriciteitsprijs met 15 euro en de gasprijs met 22 euro zal stijgen voor een gemiddeld gezin. Dat brengt het totaal op 37 euro.

Fluvius voegt er wel aan toe dat het de prijsstijging kan inperken doordat het 119 miljoen euro aan financiële reserves zal inzetten. 72 miljoen euro van dat bedrag bestaat uit eerder verkregen voorschotten voor gas- en elektriciteitsactiviteiten die worden teruggegeven. “Zonder extra inspanningen van Fluvius, en van de Vlaamse Overheid, zou het nettarief van een gemiddeld Vlaams gezin volgens onze berekeningen in 2023 met meer dan 10 procent of meer dan 100 euro stijgen”, klinkt het.

Besparingsplan

“De 119 miljoen euro in 2023 komt bovenop het al lopende besparingsplan van Fluvius”, voegt de netbeheerder eraan toe. Bij de start van het eengemaakte netbedrijf in 2018 deed Fluvius de belofte om richting 2022 toe te werken naar een jaarlijks weerkerende besparing in de werkingsmiddelen van 120 miljoen euro.

“Richting 2024 wordt die besparingsoefening nog doorgetrokken richting recurrent 150 miljoen euro per jaar”, aldus Fluvius “Het effect van dat besparingsplan was de voorbije jaren al duidelijk voelbaar in de nettarieven: op Vlaams niveau zijn die de voorbije vijf jaar duidelijk gedaald.”

In een reactie aan De Tijd laat Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) weten dat ze teleurgesteld is dat de Fluvius de tarieven verhoogt. “Ik betreur dat de inspanningen om de Vlaamse beleidscomponent van de factuur te doen dalen tenietgedaan worden door de gestegen kosten die doorgerekend worden door onder meer Fluvius”, aldus de minister.

Meer