Vlaamse bedrijven trekken zonder steun naar grootste techbeurs, Wallonië gaat in groep

Op de grootste Amerikaanse techbeurs staat (opnieuw) geen stand van Vlaamse start-ups. In Wallonië lukte een samenwerking wel, maar Vlaamse bedrijven laten er zich niet door tegenhouden.

Een stand op de Amerikaanse Consumer Electronics Show kan uw product maken. De juiste investeerders of media-aandacht trekken is cruciaal en dat kan op CES. Een stand heeft echter een stevig prijskaartje. Flanders Investment & Trade heeft dit jaar echter (opnieuw) geen groepsstand op CES. In Wallonië lukte het wel.

Awex

Het Waalse investeringsfonds Awex nam drie jaar geleden voor het eerst deel aan de beurs en investeerde in twee stands, eentje voor start-ups en een andere voor de kmo’s. Het Waalse exportagentschap hoopte dat de Brusselse en Vlaamse collega’s zijn voorbeeld zouden volgen, maar drie jaar later blijkt dat nog altijd niet het geval.

Vorig jaar stelde Vlaams Belang-parlementslid Karim Van Overmeire een vraag over de afwezigheid van FIT aan Geert Bourgeois (N-VA). Die was op dat moment minister-president en Vlaams minister voor buitenlands beleid.

‘Geen interesse’

Toen al bleek er voor een groepsstand op CES eerder weinig interesse, zowel vanuit de Vlaamse start-ups als kmo’s. FIT is wel aanwezig op CES, maar dus niet in die capaciteit. Bourgeois liet ook optekenen dat Vlaamse bedrijven meer interesse toonden in andere, kleinere Amerikaanse beurzen.

Specifiek zijn Vlaamse bedrijven meer geïnteresseerd in NAB (mediatechnologiecongres), GDC (gamingshow) en South by Southwest (een technologie/startupfestival).

Dat wil overigens niet zeggen dat de Vlamingen niet op CES staan. Leuvense onderzoeker Imec staat er met een eigen stand. Ook Xenomatics, ook al uit Leuven, telt de 7.000-8.000 dollar neer voor een eigen stand. Zij hebben dertig werknemers. Drie jaar geleden was het bedrijf voor het eerst op CES te vinden en had het eventueel nog interesse gehad in een groepsstand, maar dat is vandaag niet meer het geval.

‘Geen ondersteuning’

Voor andere, nieuwere bedrijfjes, is het echter niet zo evident. Het Dendermondse Monoa, dat apps ontwikkelt om via een gewoon horloge of armband stress te meten bijvoorbeeld. Het bedrijfje hoopt op CES investeerders aan te trekken en zodoende met de productie te kunnen starten. De onderneming betreurt dat het Vlaamse agentschap niet deelneemt aan de beurs. “Innovatieve projecten worden in Vlaanderen niet voldoende ondersteund. Het kost veel geld om een onderneming op te starten en soms vragen we ons af of het niet beter zou zijn om naar Wallonië te verhuizen, waar bedrijven echt ondersteund worden”, zegt oprichter Stijn Bogaerts.

Dit jaar staan er zes Vlaamse bedrijven op CES. Dat zijn er drie meer dan vorig jaar. Toen gingen Imec, Xenomatix en Loop naar de beurs.

Meer