Vlaams woonzorgpersoneel krijgt 6 procent opslag

De Vlaamse regering trekt 577 miljoen euro per jaar uit voor de zorgsector. Het gros daarvan gaat naar een loonsverhoging van 6 procent voor het personeel in woonzorgcentra.

Na lange onderhandelingen kondigde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) een akkoord aan met de Vlaamse zorgsector. Er komt elk jaar 577 miljoen euro vrij bovenop de 525 miljoen euro die sowieso al gepland was. Daarmee verhoogt het budget voor welzijn met 1,1 miljard euro.

412 miljoen daarvan is voor de verhoging van lonen in woonzorgcentra, net als de federale regering deed in de ziekenhuizen, de rest gaat naar extra personeel om de werkdruk te verlichten.

‘Ongezien’

Jambon en Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) noemen het allebei een ‘ongezien sociaal akkoord voor de zorgsector’. Ingrijpen was al een tijd nodig, want er bleef maar personeel uitvallen in woonzorgcentra.

Toen de ziekenhuissector een loonsverhoging van 6 procent kreeg eerder dit jaar, was er schrik dat nog meer mensen woonzorgcentra zouden verruilen voor ziekenhuizen, waardoor de zorgsector op gelijkaardige Vlaamse maatregelen aandrong.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20