Vlaamse regering stelt relanceplan van 4,3 miljard euro voor: wat staat er in ‘Vlaamse veerkracht’?

Het Vlaams Parlement opende maandagnamiddag het nieuwe zittingsjaar met de Septemberverklaring van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Hij stelde er ‘Vlaamse veerkracht’ voor, het relanceplan van 4,3 miljard euro met zeven concrete ambities.

  • Filip Dewinter trapte het parlementaire jaar op gang, omdat hij het parlementslid met de meest anciënniteit is. Normaal neemt Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans daarna meteen over, maar door een coronatest gaf ze noodgedwongen verstek. Dat kondigde ze maandagmorgen zelf aan op Twitter.
Filip Dewinter. – Isopix
  • Dat was niet naar de zin van sp.a en Groen. Fractieleiders Hannelore Goeman en Björn Rzoska dienden een motie en en herhaalden hun oproep aan alle Vlaams Belang-parlementsleden, die zondag aanwezig waren op de autokaravaan richting Brussel, om in quarantaine te gaan. Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens weigerde dat en wees erop dat alle deelnemers een mondmasker droegen. Uit beelden bleek wel dat de mondmaskerplicht niet echt nauwgezet opgevolgd werd.
  • Voor de start van de Septemberverklaring nam Filip Dewinter (VB) nog de tijd om te wijzen op de belangrijke taken van het Vlaams parlement. ‘Dit parlement moet de rechten van de Vlamingen meer dan ooit verdedigen, nu er een federale regering gevormd wordt zonder Vlaamse meerderheid’, vond hij.
  • Jambon maakt bekend een strategisch comité op te richten. ‘Die houdt zich bezig met twee belangrijke vragen. Eén: welke strategische voorraden moeten we in Vlaanderen aanleggen? Twee, als we geen stock kunnen of willen aanleggen: hoe kunnen we snel productielijnen opstarten zodat we minder afhankelijk zijn van buitenlandse producten’, zei hij.
  • ‘Onze ambitie was en blijft om ondernemingen, die voor corona gezond waren, door de coronacrisis te trekken en te sleuren’, beloofde Jambon, die even voordien de kritiek riposteerde dat de Vlaamse regering te weinig stappen ondernam om de gevolgen van de crisis in te dijken. ‘Lang niet alles is gelopen zoals we het wilden’, gaf hij toe.
  • ‘Vlaanderen zal zijn financiële reserves moeten aanspreken’, zei de Vlaams minister-president. ‘De bedoeling is om zo snel mogelijk terug naar een begroting in evenwicht te gaan. De Vlaamse regering zal in het kader van de relance 4,3 miljard euro investeren, aan eenmalige uitgaven. Dat is het meest ambitieuze investeringsplan dat een regering ooit in de steigers heeft gezet.’
  • Er stroomt 538 miljoen euro aan extra middelen voor de welzijnssector. ‘Die enveloppe zal gebruikt worden om ons Vlaams zorg- en welzijnspersoneel beter te verlonen en de werkdruk te verminderen.’ Zo wil de regering de zwakke plekken in het gezondheidssysteem versterken, klinkt het.
  • Digitale transformatie is een andere ambitie. ‘Vlaanderen moet in de spits lopen’, stelde Jambon, die aankondigde zo snel mogelijk 5G-technologie te introduceren. ‘Ik hoop daarin een partner te hebben in de federale regering, maar desnoods gaan we er zelf voor.’
  • De regering zal een half miljard euro investeren in de strijd tegen de droogte. ‘Met de Blue Deal wordt Vlaanderen opnieuw een spons met groen dichtbij de mensen, zodat er voldoende water blijft stromen uit de kraan’, stelde de Vlaams minister-president. Voorts wordt er 150 miljoen euro uitgetrokken voor fietsinfrastructuur.
  • ‘Ik verwacht van de federale regering dat ze meehelpt om de ambities van de Vlaamse regering te realiseren, en zeker niet tegen te werken. Niemand zal mij verhinderen ons Vlaams project waar te maken’, besloot Jambon, die benadrukte dat CD&V en Open Vld – die binnenkort in een Vivaldi-coalitie zonder N-VA stappen – zich achter het Vlaamse regeerakkoord blijven scharen.
  • Pas op woensdag volgt een plenair debat over de Septemberverklaring, met daaropvolgend een stemming.
Meer