VK investeert 35 miljoen euro in CO2-opvang met bomen, turf, steensnippers en houtskool

Het Verenigd Koninkrijk (VK) start met grootschalig project om CO2 uit de lucht te halen met behulp van onder andere bomen, turf, steensnippers en houtskool. De Britse overheid investeert 30 miljoen pond (35 miljoen euro) in het experiment. Dat bericht The Guardian.

Het Verenigd Koninkrijk zou volgens een schatting tegen 2050 ongeveer 100 miljoen ton CO2 per jaar moeten verwijderen uit de lucht om netto een nul-uitstoot te bereiken.

Britse klimaatwetenschappers concluderen dat het onmogelijk is de wereldwijde temperatuurstijging binnen de internationaal overeengekomen doelstelling van 1,5° Celsius te houden zonder zowel de uitstoot te verminderen als tegen 2050 miljarden tonnen CO2 per jaar uit de atmosfeer te verwijderen.

De nieuwe proeven maken deel uit van een 110 miljoen pond (128 miljoen euro) kostend overheidsprogramma dat ook proeven omvat met het gebruik van technologie om CO2 rechtstreeks uit de lucht te wassen.

Via de onderstaande middelen hopen de Britten de komende jaren hun ecosystemen te reinigen en zoveel mogelijk CO2 op te vangen.

Grootschalige aanplant van bomen

‘Bomen zijn de meest kosteneffectieve manier om CO2 uit de atmosfeer te verwijderen, terwijl ze ook voordelen opleveren zoals een grotere biodiversiteit en verbeteringen op het gebied van recreatie en gezondheid’, vertelt prof. Ian Bateman van de universiteit van Exeter, die de leiding heeft over het project aan The Guardian.

Steensnippers

Het verspreiden van basaltsnippers zal worden uitgeprobeerd op akkerland en weiland. Chemische reacties die het gesteente afbreken, zouden binnen enkele maanden CO2 vastzetten in carbonaatmineralen. Verwacht wordt dat zo elk jaar tot 13 ton CO2 per hectare kan worden opgevangen.

Biochar

Biochar, of bio-houtskool, is een materiaal dat wordt gemaakt van hout of organisch afval. Per hectare kan ongeveer 10 ton biochar aan akkers worden toegevoegd. Onder grasland kan 50 ton of meer worden begraven. Biochar verhoogt het vermogen van de bodem om water en voedingsstoffen vast te houden en kan helpen om afspoeling van meststoffen en pesticiden te voorkomen.

Bio-energiegewassen

Hakhout van wilgen en miscanthusgras kan brandstof leveren voor elektriciteitscentrales en CO2 uit de lucht verwijderen als het uitlaatgas wordt opgevangen en ondergronds opgeslagen. Bij de proef zal worden gezocht naar de beste variëteiten en plantmethoden en zal worden nagegaan hoeveel koolstof ook in de wortels van de planten wordt opgeslagen.

Het Verenigd Koninkrijk zal 20 hectare aanplanten. Volgens de huidige ramingen zal daarmee jaarlijks 11 tot 18 ton CO2 per hectare worden verwijderd.

Turf

Momenteel zijn beschadigde veen- of turfgebieden de grootste bron van CO2-emissies in het Verenigd Koninkrijk. Een hersteld veengebied zou 10 ton CO2 per hectare per jaar kunnen absorberen en tevens het verlies van ongeveer 30 ton CO2 per hectare per jaar kunnen voorkomen.

Meer