Vitalik Buterin (Ethereum): “Oorlog in Oekraïne is niet het enige gruwelijke conflict dat aan de gang is”

Vitalik Buterin, medeoprichter van Ethereum, merkt in een tweet op dat de oorlog in Oekraïne niet het enige gruwelijke conflict op dit moment is. Hij heeft het daarbij over de burgeroorlog in Tigray.

Buterin maakt zich zorgen over wat er in de wereld aan het gebeuren is. Door bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne rijzen de Europese energieprijzen de pan uit. De Europese gasprijs (TTF Futures Nederland voor september) bedraagt momenteel iets meer dan 280 euro per megawattuur.

“Ergste ramp op aarde”

Het militaire conflict in Oost-Europa is niet het enige dat de medeoprichter van Ethereum zorgen baart. Volgens hem zijn er nog zorgwekkende conflictsituaties. In een tweet heeft hij het over de burgeroorlog in Tigray.

Hij deelde daarbij een bericht van Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daarin wordt verwezen naar een boodschap die hij afgelopen woensdag de wereld heeft ingestuurd. “Hetgeen er in Tigray gebeurt, is een door de mens veroorzaakte catastrofe en is de ergste ramp op aarde”, klonk het. “Aan die onvoorstelbare wreedheid moet een einde komen. De enige oplossing is vrede.”

Wat is er aan de hand in Tigray?

In november 2020 stuurde de Ethiopische premier Abiy Ahmed troepen naar Tigray om het Volksbevrijdingsfront van Tigray ten val te brengen. De politicus beschuldigde rebellen ervan kampen van het federale leger te hebben aangevallen.

In het daaropvolgende jaar breidde het geweld zich uit naar andere delen van het land als gevolg van meningsverschillen tussen de regering Abiy en politieke leiders in Tigray. De federale regering riep echter de overwinning uit, toen de troepen de controle over de regionale hoofdstad van Tigray, Mekelle, overnamen en een interimbestuur van de regering werd aangesteld.

Het conflict brak vorige week opnieuw uit nadat het vijf maanden durende staakt-het-vuren tussen rebellen en de regering op 24 augustus in de buurt van de grens van Tigray was verbroken. Twee dagen later beschuldigde het Volksbevrijdingsfront de Ethiopische luchtmacht van een luchtaanval op een kinderspeelplaats waarbij volgens AFP ten minste zeven mensen, waaronder drie kinderen, om het leven kwamen.

Sinds het uitbreken van de oorlog heeft de meest noordelijke regio van Ethiopië te kampen met voedseltekorten en is de toegang tot basisvoorzieningen zoals elektriciteit en communicatie ernstig beperkt. “Als gevolg daarvan wordt de bevolking van Tigray geconfronteerd met meerdere uitbraken van malaria, miltvuur, cholera, diarree en meer”, aldus de directeur-generaal van het WHO.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20