Vitale grensbrug tussen Canada en VS met man en macht vrijgemaakt

Als onderdeel van het ‘vrijheidskonvooi’ in Canada, blokkeerden truckers een week lang de Ambassador Bridge tussen Canada en de VS. Die brug is goed voor 25 procent van de totale import en export tussen beide landen. Zondagavond heeft de Canadese politie de brug volledig vrijgemaakt.

De brug tussen het Canadese Windsor en de Amerikaanse stad Detroit werd een week lang geblokkeerd door truckers die deelnemen aan het vrijheidskonvooi. Die protesteren al meer dan twee weken tegen de verplichte vaccinatie voor truckers die de grens naar de VS moeten oversteken. Maandag trekt een Europese versie van het vrijheidskonvooi door Brussel, de politie houdt er controles om betogers tegen te houden.

De Detroit International Bridge Co., het Amerikaanse bedrijf dat een deel van de tolbrug uitbaat, kondigde zondagavond aan “verheugd te zijn te kunnen melden dat de brug volledig open is, waardoor het vrije handelsverkeer tussen Canada en de VS terug mogelijk is”. Ook de Canadese minister van Industrie, François-Philippe Champagne, laat via Twitter weten blij te zijn dat de brug terug open is.

Gigantische economische impact

De economische impact van de blokkade was alleszins niet min. De brug is het drukste internationale kruispunt in Noord-Amerika. Dagelijks zou er zo’n 323 miljoen dollar aan goederen over de brug vervoerd worden. Nabijgelegen autofabrikanten legden eerder deze week het werk al neer, omdat de hinder op de brug te lange wachttijden opleverde.

Volgens berekeningen van de Anderson Economic Group zouden lokale werkers uit de autofabrieken zo’n 51 miljoen dollar aan lonen mislopen doordat hun werk noodgedwongen werd stilgelegd. Dat schreef CNN op vrijdag. “Dit is een ernstige storing met een rampzalige impact op mensenlevens”, zei Patrick Anderson, de CEO van Anderson Economic Group, een consultancybedrijf dat zich specialiseert in de auto-industrie. “Aangezien de industrie al mensen tekort komt en de productielijnen op onderdelen moet wachten door lange levertijden, is elke verstoring die erbovenop komt enorm duur.”

Tot 69.000 euro boete en celstraf

Een rechter beval vrijdag dat er een einde moest komen aan het protest, waarop de politie in grote getale alle resterende betogers wegruimde of arresteerde. Volgens de lokale politie van Windsor werden ongeveer 25 tot 30 arrestaties gedaan.

Gearresteerde betogers riskeren een boete tot 100.000 Canadese dollar, of omgerekend 69.000 euro, en tot een jaar celstraf. Ook wordt overwogen om de truckers hun licentie in te trekken.

Ondertussen blijven truckers de binnenstad van Ottawa bezetten, waar ze voor verkeers- en geluidshinder zorgen. Afgelopen weekend zou de burgemeester van Ottawa Jim Watson een akkoord bereikt hebben met de truckers. Zo zouden de leiders van het protest beloofd hebben de trucks uit de woongebieden in de stad te verplaatsen richting de straten rond het parlement. Zo hoopt de burgemeester de hinder bij de stadsbewoners en lokale handelaars te verlichten.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20