Visa kaart aanvragen maar op zwarte lijst

Een Visa kaart wordt over heel de wereld als een veilig, snel en betrouwbaar betaalmiddel beschouwd, en om die reden vrijwel overal aanvaard. Toch kan niet iedereen zonder meer gebruikmaken van dit betaalgemak en/of deze extra financiële speelruimte. Op het moment dat je namelijk een Visa kaart aanvraagt bij bijvoorbeeld een bank dan zal er eerst na worden gegaan of je geen schulden hebt of om een andere reden niet voldoende kredietwaardig bent.

Kredietkaart aanvragen (in slechts 2 minuten)

AanbiederInformatieBekijk voordelen
Tip: aanvragen in 2 minutenGratis geld opnemen in België en het buitenland!Meest aangeklikte kredietkaartMeer informatie
Tip: U kan er alles online mee betalen!Meer informatie
Een kredietkaart voor studenten!Meer informatie

Toetsing bij het CKP

Om erachter te komen of je schulden hebt (of deze in het verleden hebt gehad), je wellicht behoort tot de wanbetalers of zelfs op de zwar5te lijst van het CKP bent opgenomen, zal een verstrekker van Visa kaarten bijna altijd een toetsing uitvoeren bij de Nationale Bank van België. Alleen op het moment dat je gebruik wilt gaan maken van een zogenaamde prepaid (of herlaadbare) Visa kaart, dan zal een dergelijke controle met betrekking tot je kredietwaardigheid en je kredietgeschiedenis achterwege gelaten kunnen worden. In dit laatste geval bouw je namelijk geen schuld op en ben je dus niet gebonden aan bepaalde financiële verplichtingen.

Wat is de zwarte lijst?

In ons land wordt door de Nationale Bank van België (NBB) alle kredieten en leningen aan particulieren geregistreerd. Indien er sprake is van wanbetaling wordt er zelfs een negatieve beoordeelding aan je naam toegevoegd. Om die reden wordt dit register in de volksmond ook wel de zwarte lijst genoemd.

Verstrekkers van kredieten, en dus ook kredietkaarten zoals Visa, hebben toegang tot deze gegevens van de Nationale Bank van België en kunnen op die manier bepalen of het uitgeven van een kredietkaart verantwoord is. Op het moment dat je te veel schulden hebt, of als de schuldenlast te hoog is voor je inkomen, dan zal een verstrekker van Visa kaarten besluiten om je aanvraag van deze kredietkaart af te wijzen.

Visa prepaid kaart

Op het moment dat je vermeld staat op de zwarte lijst van het CKP, dan is dus niet eenvoudig, en in de meeste gevallen zelfs onmogelijk, om een reguliere kredietkaart aan te vragen. Visa heeft echter ook een zogenaamde prepaid kaart in het leven geroepen waarmee je kunt genieten van een heleboel voordelen van een reguliere kredietkaart zonder een schuld op te bouwen en/of vast te zitten aan bepaalde betalingsverplichtingen. Je kunt met deze kaart niet meer geld uitgeven dan je vooraf erop hebt gestort en op die manier je financiën beter onder controle houden.

Een prepaid Visa kaart wordt ook vaak een herlaadbare kaart genoemd en is een interessante geldreserve die vooraf door jezelf wordt opgebouwd. De term kredietkaart is in dit geval dan ook een onjuiste benaming. Je kunt een prepaid Visa kaart dan ook alleen gebruiken als je deze van te voren hebt opgewaardeerd. Zodra je het geld gebruikt dat op deze Visa kaart staat, zul je dus geen geld lenen waarover je later eventueel rente moet betalen. Een check bij het CKP zal voor een aanvraag al evenmin noodzakelijk zijn zodat je, ook als je op de zwarte lijst voorkomt, zonde problemen een dergelijke Visa kaart aan kunt vragen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20