VS klaagt Visa aan wegens vermeende concurrentiebeperkende praktijken


Key takeaways

  • De Amerikaanse overheid heeft een rechtszaak aangespannen tegen Visa op beschuldiging van concurrentiebeperkende praktijken om een monopolie op de debetkaartmarkt te behouden.
  • Visa wordt beschuldigd van het straffen van bedrijven die op zoek waren naar alternatieve betaalnetwerken en het omkopen van potentiële concurrenten om haar dominantie te verstevigen.
  • Het Ministerie van Justitie beweert dat de acties van Visa innovatie in de kiem hebben gesmoord en hebben geleid tot hogere kosten voor Amerikaanse consumenten en bedrijven.

De Amerikaanse overheid heeft een rechtszaak aangespannen tegen Visa, waarin wordt beweerd dat de financiële instelling zich schuldig heeft gemaakt aan concurrentiebeperkende praktijken om een monopolie op de debetkaartmarkt te behouden. Het Ministerie van Justitie beweert dat Visa bedrijven heeft gestraft die alternatieve betalingsnetwerken zochten en potentiële concurrenten heeft omgekocht om haar dominante positie te verstevigen. Deze acties hebben volgens het ministerie innovatie in de kiem gesmoord en geleid tot hogere kosten voor Amerikaanse consumenten en bedrijven.

Visa weerlegt deze aantijgingen met klem, noemt ze “ongegrond” en belooft zichzelf krachtig te verdedigen in de rechtszaal. Julie Rottenberg, de General Counsel van Visa, verklaarde dat Visa’s populariteit voortkomt uit zijn veilige en betrouwbare netwerk en benadrukte dat het bedrijf concurrentie ondervindt van talrijke spelers op de bloeiende debetkaartmarkt. Deze rechtszaak, zo beweert ze, is ongegrond en zal op sterke weerstand stuiten.

Achtergrond en wereldwijde gevolgen

Deze rechtszaak tegen Visa is de laatste antitrustzaak die wordt aangespannen door de regering Biden, die zich in vergelijking met vorige regeringen assertiever opstelt tegenover monopolies. De praktijken van Visa hebben ook wereldwijd de aandacht getrokken van handelaars en mededingingsautoriteiten, waaronder in Europa en Australië. Het ministerie van Justitie is in 2021 begonnen met een onderzoek naar Visa.

Het bedrijf verwerkt meer dan 60 procent van de debettransacties in de VS en genereert jaarlijks ongeveer 7 miljard dollar aan vergoedingen. In 2022 overtrof Visa’s debetkaartbedrijfstak zijn creditcardbedrijf in inkomsten en vertoonde het een aanzienlijke winstgevendheid. Advocaat-generaal Merrick Garland beweert dat de marktdominantie van Visa het bedrijf in staat heeft gesteld om exorbitante vergoedingen te vragen die veel hoger zijn dan wat in een concurrerende omgeving in rekening zou worden gebracht.

Hij legt verder uit dat deze opgeblazen kosten uiteindelijk worden doorberekend aan de consument via hogere prijzen, verminderde kwaliteit van de dienstverlening of beide, wat de prijs van bijna alle goederen en diensten beïnvloedt. De aandelen van Visa daalden met meer dan 5 procent na de aankondiging van de rechtszaak.

De vermeende concurrentiebeperkende praktijken

De rechtszaak, die werd aangespannen in de federale rechtbank van New York, beschuldigt Visa van het gebruik van een complex netwerk van contracten die bedrijven verplichten om een bepaald volume aan transacties via het Visa-netwerk te laten verlopen. Volgens de aanklacht resulteerde het niet naleven van deze verplichting in hogere vergoedingen, waardoor in feite illegale exclusieve deals werden gesloten.

Visa voerde deze praktijken in na een wet uit 2012 die de concurrentie op de debetmarkt moest bevorderen door banken te verplichten debetkaarten compatibel te maken met ten minste twee concurrerende betaalnetwerken. Het Ministerie van Justitie beweert ook dat Visa haar marktdominantie gebruikte om bedrijven zoals PayPal te bedreigen met hoge kosten tenzij ze ermee instemden om betalingen via Visa te laten lopen.

De rechtszaak eist een gerechtelijke uitspraak die Visa tot monopolist verklaart en verbiedt om door te gaan met deze vermeende concurrentiebeperkende praktijken. Juridische experts verwachten dat deze zaak een uitdaging zal zijn voor de overheid, vooral bij het definiëren van de debetkaartmarkt en het bepalen of een marktaandeel van 60 procent een monopolie vormt.

De reactie van Visa

Visa, dat al tientallen jaren te maken heeft met regelgevend toezicht, is waarschijnlijk goed voorbereid om deze juridische uitdagingen te weerstaan met uitgebreide antwoorden. Ze hebben ruim de tijd gehad om hun tarieven zorgvuldig te structureren en te anticiperen op mogelijke rechtszaken.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.