Virtual Reality (VR) laat je toe terug in de tijd te reizen

Een groep technologie-startups en toeristische sites wenden zich tot virtual en augmented reality als een manier om reizigers in de geschiedenis onder te dompelen wanneer een bezoek aan opmerkelijke locaties wordt bezocht. De opkomende industrie van het virtueel toerisme vormt volgens de experts een combinatie van toekomst en verleden.

Verwacht wordt dat de nieuwe markt een snelle groei zal kennen, aangezien bedrijven rond de nieuwe producten zouden willen samenwerken met onder meer historistische organisaties en toeristische autoriteiten.

Historisch

“Het traditionele tentoonstellingsontwerp vertoont een belangrijke leemte,” zegt Andrew Feinberg, chief operating officer van het bedrijf TimeLooper, dat zich in het virtueel toerisme wil toespitsen. “Het was praktisch onmogelijk om de bezoeker in een toneel uit het verleden te plaatsen.”

“Met de nieuwe ontwikkelingen kan de toerist de kans krijgen om onder meer vanop de Chinese Muur mee te maken op welke manier werd belet dat Peking door de Mongolen zou kunnen worden veroverd.”

Hoewel de technologie op verschillende manieren wordt ingezet, werkt het basisproces hetzelfde. TimeLooper en specialisten in virtueel toerisme – zoals Zreality en Owlized – hebben samenwerkingsverbanden opgezet met lokale historici en experts om nieuwe scènes van historische gebeurtenissen te maken.

Daarbij wordt gebruik gemaakt van foto’s, video’s, computerbeelden of acteurs. Deze lokale partijen – zoals historici en musea – moeten de bedrijven toelaten om eventuele problemen over de historische nauwkeurigheid op te lossen.

“Dankzij de samenwerkingsverbanden kunnen de afbeeldingen zo authentiek mogelijk worden gemaakt,” zegt Feinberg. “Hoe ouder een scène, hoe gemakkelijker het wordt om een tafereel te creëren. Het is immers moeilijker is om details van die oude scènes te betwisten. Moderne taferelen kunnen veel moeilijker opnieuw worden gecreëerd. Alle getuigen hebben immers een eigen herinnering aan de feiten.”

Gold Rush

TimeLooper, drie jaar geleden opgericht, gebruikt een applicatie en soms een virtuele bril om bezoekers historische momenten te laten ontdekken op twaalf locaties over de hele wereld, waaronder de val van de Berlijnse muur, de Grote Brand van Londen en de aankomst van de immigranten op Ellis Island in New York in het begin van de twintigste eeuw.

Tegen eind dit jaar zouden ook sites in Hongkong, Japan en Israël worden toegevoegd. In dit model downloadt de gebruiker een applicatie om een video te bekijken, waarbij de weergave van een scène verandert naarmate het apparaat wordt verplaatst.

Owlized werkt met een type verrekijker dat vaak op pieren en toeristische locaties worden gebruikt. Aaron Selverston, chief executive van Owlized, hoopt de technologie voor een breder gebruik te kunnen hanteren. In San Francisco kan de bezoeker van een verrekijker gebruik maken om een beeld te krijgen over de Gold Rush in het midden van de negentiende eeuw.

Zreality toont anderzijds een toneel van Luxemburg uit het derde kwart van de negentiende eeuw, toen Frankrijk en Pruisen bijna een oorlog begonnen over de politieke status van het land.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20