Virgin Trains verdwijnt uit Britse treinlandschap

In Groot-Brittannië heeft spoorvervoerder Virgin Trains zijn activiteiten definitief stopgezet. Het Britse treinvervoer keert daarmee een opmerkelijke bladzijde uit zijn geschiedenis om.

Het bedrijf, een joint-venture tussen de Virgin Group van Richard Branson en het transportconcern Stagecoach, heeft immers gedurende meer dan twee decennia treinen op Britse spoorverbindingen laten rijden. Virgin Train was daarmee de oudste actieve personenvervoerder op het Britse spoornet. 

Pensioenen

In totaal heeft Virgin Train nagenoeg 500 miljoen ritten uitgevoerd. De laatste rit ging tussen London Euston en Wolverhampton. De services van de maatschappij worden overgenomen door Avanti West Coast.

Virgin Train ging tweeëntwintig jaar geleden op de West Coast Main Line van start. Virgin Group en Stagecoach hadden de service nog verder willen zetten, maar hun voorstel was in april van dit jaar door het Britse ministerie van transport afgewezen.

Reden was een dispuut over voorzieningen voor pensioenen. Virgin Group en Stagecoach vechten de beslissing van de Britse overheid nog wel voor de rechtbank aan.

Avanti West Coast, de nieuwe uitbater van de routes, heeft beloofd om de klantenservice verder te verbeteren. Het bedrijf, een joint-venture van het Schotse FirstGroup en het Italiaanse Trenitalia, beloofde onder meer 25.000 nieuwe zitplaatsen.

Daarnaast wil Avanti West Coast ook de kwaliteit van de wachtruimtes in de stations verbeteren en voor betrouwbare wifi-verbindingen zorgen.

Vertragingen

Reizigers krijgen ook recht op compensaties voor vertragingen vanaf vijftien minuten. Bij Virgin Trains waren klachten pas mogelijk vanaf vertragingen van minstens dertig minuten. Over een periode van drie jaar zou Avanti de dienst bovendien met 263 wekelijkse verbindingen willen uitbreiden.

Avanti West Coast neemt de zesenvijftig Pendolino-treinen van Virgin Trains over. Dat geldt ook voor het personeel. FirstGroup is in Engeland al actief op de Great Western Railway, South Western Railway en TransPennine Express. Trenitalia is actief op de C2C-Line tussen Oost-Londen en Shoeburyness in Essex.

In de toekomst zou de combinatie mogelijk ook een hogesnelheidslijn kunnen uitbaten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20