Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) legt vandaag aan de ministerraad de plannen voor zijn nieuwe staatsbon voor, tegen ongeveer 2,4 procent netto rendement.
- Grote manoeuvres binnen Vivaldi, want daar staat de nieuwe staatsbon op de agenda op de ministerraad. Dat bleek vorige zomer een enorm succes, ook electoraal, voor minister van Financiën Van Peteghem. Die wil nu heel graag zo’n stunt herhalen.
- Maar het gaat toch een beetje met de handrem op, deze keer: hij wil voor ‘maar’ zes miljard ophalen, terwijl in de zomer het succes zo groot was dat er 22 miljard werd opgehaald.
- “Van Peteghem doet er alles aan om het erdoor te duwen. De documenten zijn pas gisterenavond bezorgd aan de andere kabinetten. En niemand begrijpt goed waarom hij nu plots meer wil betalen door op korte termijn te lenen”, zo is binnen de kern te horen.
- De voorwaarden van Van Petegem zijn voorstel zijn interessant:
- Hij wil opnieuw een fiscale korting geven, dus maar de helft van het normale tarief van de roerende voorheffing. Die zou op 15 procent liggen, in plaats van 30 procent voor alle andere beleggingen. Het was vooral dit argument dat veel mensen over de streep trok.
- Er komt een operatie op 4 maart, en als die een succes is, kan ze herhaald worden op 4 juni (er zijn verkiezingen 9 juni) en op 4 september.
- In totaal kan er 13 miljard opgehaald worden, maar in maart dus een plafond tot 6 miljard.
- De grote vraag is hoeveel netto rendement men krijgt. Volgens Le Soir zou dat dan 2,62 procent zijn, tegenover 2,81 bij de vorige staatsbon. “Hij wil duidelijk netto rond de 2,4 procent landen, en daarom heeft hij die halvering van de roerende voorheffing nodig”, zo zegt een regeringsbron.
- De grootbanken reageerden de afgelopen weken en dagen nog bijzonder afwijzend. Zowel ING als KBC lieten duidelijk verstaan dat zo’n operatie van een staatsbon “niet voor herhaling vatbaar was”. “Doe het niet. We staan op een keerpunt wat betreft rentetarieven. En je hebt banken nodig die er goed voor staan, je hoeft ons niet onder druk te zetten”, zo stelde Johan Thijs, CEO van KBC, aan Le Soir.
- Maar dat lijkt Vivaldi nu toch te negeren: Van Peteghem duwt door, en kan dat ook: hij hoeft in principe zelfs niet langs de kern. Plus: er zou een advies zijn van de Nationale Bank, dat stelt dat als het opgehaalde bedrag tot 6 miljard euro beperkt blijft, er geen risico’s voor de banksector zijn.