Vijf maanden gesloten, maar horeca moet alle auteursrechten voor muziek ophoesten

Ondanks de verplichte sluiting door de coronamaatregelen, moeten de cafés in ons land bijna de volledige pot aan auteursrechten voor muziek betalen. Dat schrijft De Standaard donderdag.

De kans is uitermate groot dat de cafés en restaurants dit jaar de deuren niet meer openen. Samengeteld met de eerste lockdown zal de horeca in ons land dan zo’n vijf maanden gesloten zijn. Hoewel er al die tijd ook geen (live)muziek gespeeld werd in hun zaak, moeten de uitbaters vrijwel de volledige auteursrechtenvergoeding betalen aan Unisono, het inningsplatform van onder meer auteursvereniging Sabam.

Als gevolg van de coronamaatregelen is er wel een ‘solidariteitskorting’ van één maand op het jaarforfait. ‘Maar het is heel vreemd dat onze leden auteursrechten moeten betalen voor de maanden waarin ze verplicht gesloten zijn’, stelt Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen. ‘We willen een factuur die op een eerlijke en objectieve manier berekend wordt’, zegt Pierre Poriau van de Waalse horecafederatie.

Steunaanvraag

Volgende week schuiven de horecafederaties en Unisono aan tafel, maar daarover wil die laatste nog niet veel kwijt. ‘In april zijn we al overeengekomen dat de horeca voor één maand geen auteursrechten moest betalen. We hebben zeker begrip voor het feit dat ze langer moesten sluiten dan die ene maand. Anderzijds zijn ook de auteurs en musici ontzettend hard getroffen. Ook zij hebben al heel veel inkomsten zien wegvallen’, zegt Olivier Maeterlinck van Unisono in de krant.

Unisono hoopt dat de federale regering maatregelen treft om het verlies van auteursrechten voor auteurs en artiesten te compenseren. ‘We willen die steunaanvraag het liefst samen met de horecasector indienen’, klinkt het.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.