Vier ministers van Werk trekken samen naar Denemarken

Het lijkt wel een groepsreisje: de federale minister van Werk, Pierre-Yves Dermagne (PS), is samen met zijn Vlaamse evenknie Hilde Crevits (CD&V) en met de Waalse minister van Werk Christie Morreale (PS), plus die van Brussel, Bernard Clerfayt (DéFI) in Denemarken. Ze doen er een ‘koninklijke missie’ vergezeld dus van koning Filip, drie dagen lang.

  • Bedoeling is in dat Scandinavische land toch wat inspiratie te gaan opdoen. Want de Denen kloppen alle deelstaten in België, op de cijfers qua werkzaamheid. “Mijn doel is beter de sleutels tot succes te begrijpen. Zeker wat betreft de oudere werknemers, 71,4 procent van de Denen tussen de 55 en 65 jaar is actief. Bij ons is dat 53,3 procent”, zo zegt Dermagne.
  • Denemarken raakt overigens in totaal aan 78 procent werkzaamheidsgraad, met een op vijf Denen die aan ‘levenslang leren’ doet. Vlaanderen haalde in 2020 een werkzaamheidsgraad van 74,7 procent. Het Waals Gewest zit op 64,6 procent, Brussel zelfs op 61,3 procent. Het Europees gemiddelde is 72,3 procent.
  • Maar Crevits ziet ook interessante elementen: een op vier in Denemarken verandert jaarlijks van job. “De (tijdelijke) Deense minister van Werk Mattias Tesfaye is een voorbeeld, hij volgde duaal leren in de bouwsector? Tot enkele jaren geleden was hij daar aan de slag! In Vlaanderen verandert jaarlijks slechts 7 procent van job.”
  • Vanuit België kon Georges-Louis Bouchez (MR) het overigens niet laten om Dermagne, de PS-vicepremier, een beetje te trollen op Twitter: “Een goed moment voor de ministers om te beseffen dat in Denemarken iemand die werk zoekt langer dan één jaar, en daarbij een job weigert, gewoon geen uitkering meer krijgt! Een goede inspiratie voor sommigen.” Bouchez dringt er al langer openlijk op aan om langdurig werklozen die een knelpuntberoep weigeren, te schorsen van een uitkering. Maar dat botst systematisch op een veto van de PS.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.