Zonnesatelliet Solar Orbiter is gelanceerd voor 1,5 miljard dollar en dat is een prikje

De Europese en Amerikaanse ruimtevaartorganisaties ESA en NASA hebben maandag de zonnesatelliet Solar Orbiter met succes gelanceerd. Totale prijskaartje van de missie: 1,5 miljard dollar. Een schijntje in vergelijking met enkele andere grote ruimtevaartprojecten. We zetten de voornaamste op een rijtje.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de projecten die hier opgelijst worden een veel hoger prijskaartje hebben vanwege de duur en omvang van de missies. Afhankelijk van hoe breed je de projecten definieert, lopen de bedragen ook wat uiteen. De bedragen in de video zijn dan ook een benadering, gecorrigeerd voor inflatie.

Het Space Shuttle-programma liep, los van de ontwikkeling van het ruimteveert, van 1981 tot 2011.

Het maanprogramma Apollo startte in 1961 en liep tot 1972. In die periode vlogen zes missies met succes heen en terug naar de maan. Daar bovenop waren er nog een hele reeks testlanceringen en enkele mislukte missies.

En dan is er nog het ruimtestation ISS, dat nog volop in actie is. De eerste onderdelen van die meccano werden in 1998 gelanceerd, en sinds november 2000 is het station doorlopend bemand.

Het ruimtevaartproject rond de zon is ruimer dan deze Solar Orbiter. Er vliegt al een andere kunstmaan rond de zon, de Parker Solar Probe, die ook anderhalf miljard dollar kostte. En dan is er nog een project rond een zonnetelescoop op Hawaï die in totaal een kleine 350 miljoen dollar zal gekost hebben. Maar zelfs met die bedragen erbij komt de verkenning van de zon nog niet in de buurt van de duurste ruimtevaartprogramma’s aller tijden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20