De concurrentietsarina van de EU, Margrethe Vestager, gaat in beroep tegen een uitspraak van een Europese rechtbank. Dat vonnis verwerpt haar bevel aan techreus Apple, om 13 miljard euro aan achterstallige betalingen te betalen aan de Ierse fiscus. Dat was een fameuze opdoffer voor Vestagers kruistocht tegen fiscale deals met grote bedrijven.
Het Europese Hof van Justitie besliste in juli dat beslist dat Apple 13 miljard euro aan achterstallige belastingen niet moest betalen aan de Ierse belastingdienst. De rechtbank in Luxemburg oordeelde dat de mededingingsautoriteiten van de EU niet afdoende had aangetoond dat Apple daarmee een oneerlijk voordeel genoot.
Eerlijke belastingen
In een persbericht benadrukt Vestager hoe belangrijk deze zaak is. Dat ze beroep aantekent bewijst volgens haar dat haar streven om multinationals hun fiscale steen te laten bijdragen, onverminderd zal doorgaan.
‘Ervoor zorgen dat alle bedrijven, groot en klein, hun eerlijk deel van de belasting bijdragen, blijft een topprioriteit voor de Commissie’, zegt ze.
‘De Commissie is ook respectvol van mening dat het Gerecht in zijn arrest een aantal onjuiste rechtsopvattingen heeft gemaakt.’
Tegelijk roept ze de Europese lidstaten op om werk te maken van wetgeving die fiscale achterpoortjes voor grote bedrijven sluit, en om transparantie te garanderen.
Belastingparadijs Ierland
Volgens Apple bewijst de uitspraak van het Gerecht (een onderdeel van het Europese Hof van Justitie) bewijst dat het de Ierse wetgeving altijd heeft nageleefd. Bovendien is het volgens de Amerikaanse iPhonemaker een kwestie van waar het belastingen moet betalen, en niet van welk bedrag.
De Ierse minister van Financiën staat trouwens volledig achter Apple. Volgens persagentschap Reuters gaat hij er prat op dat het correcte bedrag aan belastingen betaald werd, en dat zijn land geen staatshulp aan Apple geboden heeft. De techreus kon door fiscale deals met de Ierse overheid zijn belastingdruk in het land, waar zijn Europese hoofdkwartier is gevestigd, kunstmatig laag houden. Zo betaalde Apple amper 0,005 procent aan belastingen in 2014.
Had het Gerecht geoordeeld dat Apple de 13 miljard wel moest betalen, zou dat een precedent gevormd hebben waardoor het Ierse fiscale regime onhoudbaar zou worden. En laat het net de status van belastingparadijs zijn die voor veel werkgelegenheid zorgt in Ierland.
Vestager heeft intussen nog drie andere zaken lopen tegen – volgens haar – oneerlijke fiscale deals: de overeenkomsten tussen Ikea en Nike met Nederland, en die van voedselverpakker Huhtamaki met Luxemburg.