Volgens Eurocommissaris Margrethe Vestager zal de Europese Unie nooit op volledig onafhankelijke wijze halfgeleiders kunnen produceren. “Volledig onafhankelijk worden van de halfgeleiderproductie in andere landen is gewoon niet haalbaar vanwege de hoge investeringen die nodig zijn”, zei ze in interview met zakenzender CNBC.
Vestager: “Europese Unie zal afhankelijk blijven van andere landen voor computerchips”
Waarom is dit belangrijk?
De wereld kampt nu al een tijdje met een tekort aan chips. Sinds de start van de coronacrisis doen we vaker een beroep op technologie. We werken nu eenmaal vaker thuis. Daar komt nog eens bij dat heel wat bedrijven, waaronder producenten van halfgeleiders, de afgelopen twee jaar een tijdje hebben stilgelegen als gevolg van de lockdownmaatregelen. Ze hebben dan ook alle moeite van de wereld om die toegenomen vraag bij te benen.Sinds het einde van de lockdownperiodes zijn de wereldwijde economieën aan het herstellen. Dat leidt er wel toe dat de vraag fors is toegenomen, waardoor heel wat producten duurder zijn geworden. Bovendien draaien veel bedrijven nog niet op volle kracht. Door de coronacrisis zitten er bijvoorbeeld nog heel wat werknemers ziek thuis, of hebben ze elders ander werk gevonden.
Productieproblemen bij techbedrijven
Ook de chipsector ontsnapt daar niet aan. Die sector kampt al een tijdje met een tekort aan halfgeleiders. Verschillende bedrijven, waaronder Sony en Apple, hebben de jongste maanden aangegeven dat ze de productie moeten verlagen omdat er te weinig chips zijn.
De Europese bedrijven kampen vanzelfsprekend ook met chiptekorten. Verschillende Europese politici hebben daarom opgeroepen om de productie binnen de Europese Unie te verhogen. In sommige gevallen wordt er zelfs gesproken om van Europa een wereldmacht te maken op vlak van chipproductie.
In een interview met CNBC temperde Verstager de verwachtingen. Zij is er namelijk van overtuigd dat de Europese Unie nooit volledig onafhankelijk zal zijn van andere landen voor de productie van halfgeleiders. “Ik heb al gehoord hoeveel investeringen we moeten doen om volledig zelfvoorzienend te zijn. Op basis van die cijfers kan ik zeggen dat het niet haalbaar is”, klonk het.
De Europese Commissie zei onlangs dat ze het marktaandeel van Europese halfgeleiders tegen 2030 wil verdubbelen. Momenteel ligt het marktaandeel van Europa “op een goede dag” op 10 procent. In de jaren negentig was dat 40 procent, volgens gegevens van de Commissie.
Partners kiezen
“We moeten onszelf in een mondiaal perspectief zien”, aldus Verstager. “Als Europese Unie moeten we nagaan met wie we echte onderlinge afhankelijkheden zouden willen hebben. Daarbij is het belangrijk dat we elkaar ter hulp schieten als één van ons in de problemen zit.”
Sommige politici vrezen dat we momenteel te afhankelijk zijn van wat er zich afspeelt op het geopolitieke toneel. De spanningen tussen de Verenigde Staten en China kunnen bijvoorbeeld vergaande gevolgen hebben voor de chipproductie. Vestager zei in het interview dat de EU met de VS samenwerkt om na te gaan wat de oorzaak is van de tekorten bij de productie van halfgeleiders.
“We moeten de internationale samenwerking voortzetten”, zei ze, “want ook al is het ons strategisch doel om tegen 2030 een marktaandeel van 20 procent te hebben, in de meeste geavanceerde producten vind je toch tal van chips van verschillende soorten. Het is dus ook internationaal van groot belang om de toeleveringsketens goed te laten werken.”
Tot slot benadrukte Vestager dat de Europese overheden de sector moeten ondersteunen. “Maar dat moet natuurlijk binnen proporties blijven”, aldus de Eurocommissaris. “Die steun kan alleen gegeven worden waar het nodig is en moet gebeuren binnen een Europees perspectief.”
(evb)