Verzuring tussen Annelies Verlinden (CD&V) en Bart De Wever (N-VA)

De scherpe uitval van Bart De Wever (N-VA) gisteren, naar de minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), is niet zonder tegenreactie gepasseerd. Bij de CD&V-top vroeg men zich gisteren af “wat De Wever dan wel gegeten had als ontbijt”, nadat hij zich in De Ochtend zo hard opstelde.

  • De Wever ergerde zich daar zeer openlijk aan de povere kwaliteit van het Ministerieel Besluit over het nachtleven, dat in feite toelaat dat cafés en discotheken terug open kunnen, als ze een ‘privé-event’ organiseren.
  • “Dat Ministerieel Besluit van mevrouw Verlinden deugt niet. Een jurist zou moeten weten dat de letter van de wet telt”, zo stelde hij. En nog meer: “Het naleven van MB is onmogelijk. Men is er na anderhalf jaar nog nooit in geslaagd om één fatsoenlijk MB af te leveren”
  • Overigens kwam gisteren uit Gent eenzelfde boodschap: “Wij gaan dat MB gewoon volgen, en dus gaan wij niet controleren in de cafés. Als de minister dit toelaat, waarom zouden wij dan ingrijpen?”, zo stelde burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld). Ook hij wil niet weten van ‘danspolitie’.
  • Maar Verlinden zelf liet niet over zich heen lopen. “De beslissingen rond de versoepelingen worden genomen in het Overlegcomité. Wij hebben dit daar grondig doorgesproken, en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is daar aanwezig. Verlinden zelf wees er fijntjes op dat “ook het kabinet van Jambon die teksten van het MB op voorhand naleest”. “Er konden opmerkingen gemaakt worden, met betrekking tot de dansfeesten, maar die zijn er vanuit die hoek niet gemaakt.”
  • Over de uitval van De Wever was ze bijzonder duidelijk: “Dit is een persoonlijke aanval, en dat is niet de manier waarop ik aan politiek doe.”
  • “Mevrouw Verlinden ziet in alles een persoonlijke aanval. Het wordt tijd dat ze leert hoe politiek werkt. Slecht wetgevend werk is gewoon slecht wetgevend werk”, is de droge reactie bij een N-VA-bron.
  • Bij CD&V wijst men er dan weer op dat “Verlinden De Wever blijkbaar heel zenuwachtig maakt in zijn eigen kieskring”. “Hij is het duidelijk niet meer gewoon om sterke tegenstand te krijgen.”
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20