Verzekeraars zien de klimaatverandering opnieuw als hun grootste bekommernis

De klimaatverandering staat bij de verzekeraars opnieuw bovenaan de lijst met grootste bekommernissen. De uitrol van het coronavaccin en de geleidelijke opheffing van de ingevoerde restricties om de verspreiding van de infecties te vermijden, hebben in veel landen immers de vrees voor een pandemie doen verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Franse verzekeraar Axa, gebaseerd op een enquête bij 3.500 verzekeringsmakelaars in zestig landen.

De opwarming van de aarde werd de voorbije decennium door de makelaars als het grootste risico voor de samenleving naar voor geschoven. Vorig jaar werd die bekommernis echter ingehaald door ziektes en pandemieën, op een ogenblik dat het virus Covid-19 zich over de hele wereld verspreidde.

Opwarming

“De klimaatverandering staat in de verzekeringssector opnieuw bovenaan de agenda”, beklemtoonde Thomas Buberl, topman van Axa, in een commentaar op de studie. “Dit mag goed nieuws worden genoemd, aangezien we vorig jaar vreesden dat de explosie van de gezondheidsrisico’s de noodtoestand van het klimaat zou doen vergeten.”

“Verzekeraars krijgen in toenemende mate te maken met de opwarming van de aarde”, verduidelijkte Buberl. “De verwachting is echter dat extreme weersomstandigheden door de toenemende impact van de klimaatverandering zullen blijven toenemen.”

Axa stelde daarbij ook vast dat nog geen 20 procent van de respondenten in de studie zijn vertrouwen uitdrukte in de kracht van de regeringen om deze crisis te verlichten.

Axa is voorzitter van de Net Zero Insurance Alliance en probeert de grootste partijen in zijn sector ertoe aan te zetten om vervuilende bedrijven uit te sluiten en zich te concentreren op ondernemingen die op het gebied van duurzaamheid een duidelijk en geloofwaardig beleid kunnen voorleggen.

Daarbij kunnen verzekeraars zowel met hun investeringen als met hun polisbeleid een impact hebben. “Die laatste optie heeft de grootste kracht”, zei Buberl. “Op de investeringsmarkt zijn investeerders slechts één van de vele partijen.”

“Wie vandaag geld wil voor een investering in een steenkoolcentrale, zal daarvoor nog altijd een partner vinden. Maar wanneer een bedrijf geen verzekering kan krijgen om zich tegen risico’s te beschermen, zal men ook geen investeerders kunnen aantrekken.”

Cybercriminaliteit

Uit het onderzoek bleek verder dat cyberrisico’s in de rangschikking met risico’s naar een tweede plaats zijn opgeklommen. “Die bedreiging vormt bij verzekeraars een toenemende bron van zorgen”, stipten de onderzoekers aan. “Dit jaar plaatst ongeveer 61 procent van de respondenten cyberbeveiliging in de top vijf van zijn bekommernissen.”

Dat betekende een verdere stijging tegenover drie jaar geleden, toen een score van 54 procent werd opgetekend. De angst voor de gevolgen van de coronapandemie is naar een derde plaats teruggezakt.

“De pandemie en de beperkende maatregelen hebben het gebruik van digitale tools gestimuleerd”, waarschuwen de onderzoekers echter. “De verzekeraars hebben daarbij moeten vaststellen dat dit fenomeen ook het risico op cyberaanvallen en andere digitale dreigingen heeft opgedreven.”

(lb)

Meer