Vertrouwen in Frans staatspapier keert niet meteen terug

Vertrouwen in Frans staatspapier keert niet meteen terug
Gabriel Attal in het Matignon, nadat hij zijn ontslag aankondigde als Frans premier – Getty Images

Twee dagen na de Franse verkiezingen kijken de beleggers in Franse staatsobligaties de kat uit de boom. Het renteverschil met Duitsland, een graadmeter voor het wantrouwen, blijft schommelen rond een relatief hoog niveau.

In het nieuws: Wordt het een linkse regering, een technocratenkabinet, een minderheidsregering of een soort regering van nationale eenheid?

  • Verscheidene scenario’s doen de ronde na de Franse kiesuitslag met drie grote blokken. Nouveau Front Populaire (links plus uiterst links, het blok van president Emmanuel Macron en het radicaal-rechtse Rassemblement National zijn elk niet sterk genoeg voor een meerderheid in het parlement.
  • Een patstelling, dus. Het zou daarom kunnen dat Macron-vertrouweling Gabriel Attal, de premier die zijn ontslag aanbood, nog voor lange tijd op de winkel moet passen.

👉 “De weg vooruit is momenteel erg wazig”, zo vat de denktank Oxford Economics samen. “Wat het uiteindelijke compromis ook wordt, de Franse politiek zal in de nabije toekomst gekenmerkt blijven door politieke instabiliteit.”

Spread

De marktreactie: Het Frans-Duitse renteverschil voor tienjarig staatspapier geeft een indicatie van het wantrouwen in de Franse overheidsfinanciën. Hoe groter de spread, hoe groter het wantrouwen.

  • Van paniek is er de voorbije twee dagen geen sprake. De kritische drempel van 80 basispunten werd niet overschreden.
  • De allereerste reactie was zelfs een daling van het renteverschil, mogelijk omdat het helemaal zeker werd dat het Rassemblement National (RN) al zeker niet de regering zou leiden.
  • Maar business as usual is het toch ook niet. De spread schommelt momenteel nog steeds rond 63 basispunten, tegenover minder dan 50 punten in de periode voor de démarche van president Macron om vervroegd verkiezingen uit te schrijven.
  • Veel analisten verwachten dat die bijkomende risicopremie een blijver is.
  • Beleggers in staatspapier lijken op hun hoede en wachten de verdere politieke ontwikkelingen af. Volgens de valutaspecialisten van ING valt hetzelfde te zeggen over de wisselmarkten en de euro.
  • Waar de markten negatief op zullen reageren, is een linkse regering die lak heeft aan begrotingsdiscipline, zeggen de ING-experts.
  • Een kabinet onder leiding van een technocratische premier geldt dan weer als het meest market-friendly, omdat een “neutrale” premier dan de vinger op de knip zal houden. Maar dat is natuurlijk maar een van de vele scenario’s.

👉 “Het spectrum van minder marktvriendelijke opties is breed en complex”, schrijft ING. “Voorlopig is het waarschijnlijk dat de onderhandelingen allesbehalve gemakkelijk zullen blijken voor president Emmanuel Macron, en de markten kunnen ongeduldig worden. Een verruiming van de Frans-Duitse spread blijft een tastbaar risico en wij zien de opwaartse mogelijkheden van de euro op korte termijn afgetopt.”

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.