Vertrouwen beleggers zakt naar laagste peil van het jaar

De ING-beleggersbarometer, die het vertrouwen van Belgische beleggers meet, is in oktober gedaald naar het laagste niveau sinds het begin van het jaar.

Waarom is dit belangrijk? De vertrouwensbarometer van beleggers is natuurlijk gevoelig voor economische omstandigheden en wereldgebeurtenissen.

Waarom is dit belangrijk?

Het is waarschijnlijk dat het conflict in Israël een rol speelt in het meer terughoudende sentiment van Belgische beleggers. Evenals het monetaire beleid van de ECB, die haar rentetarieven op recordniveau heeft gehandhaafd.

In het nieuws: Belgische beleggers zijn niet optimistisch.

  • De ING-investeringsbarometer daalde in oktober naar 93 punten, waarmee het het laagste niveau van het jaar bereikte. Een aanzienlijk lager cijfer dan het neutrale niveau van 100 punten. Dit duidt op toenemend pessimisme onder Belgische beleggers.
  • Een grote groep (43 procent) van de Belgische beleggers heeft een verslechtering van de economische situatie waargenomen in de afgelopen drie maanden. In tegenstelling daartoe heeft slechts 22 procent van de beleggers een verbetering van de economie opgemerkt.
  • De Vlaamse ondervraagden zijn daarbij iets pessimistischer dan de Franstaligen: 47 procent van de Nederlandstaligen tegenover 39 procent van de Franstaligen ziet een verslechtering van de economie.

Doorgaans zie je een meer positieve conjunctuurinschatting bij de Nederlandstaligen. Het feit dat dit nu niet het geval is, wijst er vermoedelijk op dat de economische groei aan het stilvallen is. In het Noorden van het land zijn immers relatief meer mensen in de privésector werkzaam. Daar wordt een conjunctuurafzwakking sterker gevoeld, wat de meer pessimistische antwoorden zou kunnen verklaren

Peter Vanden Houte, chief economist bij ING België

Een zeer zwakke aandelenmarkt

De verwachtingen: geen verbetering in zicht, overheersend pessimisme.

  • De vooruitzichten van beleggers voor de komende drie maanden zijn ook voorzichtig: 39 procent verwacht een economische verzwakking. Slechts 26 procent verwacht een verbetering van de conjunctuur.
  • Het vertrouwen van beleggers is dit jaar het laagst, maar we zijn nog ver verwijderd van het dieptepunt van eind 2022.
  • Oktober bevestigt zijn reputatie als een moeilijke maand voor de beurs, waardoor het vertrouwen van beleggers verder wordt ondermijnd.

Obligaties

Opmerkelijk: Obligaties winnen aan populariteit, met 34 procent van de beleggers die ze kiezen, ruim boven het langetermijngemiddelde van 24 procent. De interesse in obligaties is niet zo hoog geweest in 14 jaar.

Beleggers lijken zich in twee kampen op te splitsen. Enerzijds zij die meer risico duidelijk zien zitten en die moet je vooral bij de jongere beleggers (<35 jaar) zoeken, waar 44 procent het een goed moment vindt om in risicovolle sectoren te beleggen. En dan heb je het kamp van beleggers die nu best tevreden zijn dat de langetermijnrente een niveau heeft bereikt waar obligaties opnieuw een waardig alternatief zijn geworden.

Peter Vanden Houte, chief economist bij ING België

Meer