‘Vertel eens iets over jezelf’. Wat willen recruiters over een kandidaat weten?

‘Vertel me iets over jezelf’. Het is een vraag die menig recruiter een kandidaat stelt. Maar wat willen werkgevers nu precies horen?

‘Vertel me iets over jezelf’ betekent meestal hetzelfde als ‘Wie ben je op professioneel vlak?’. De vraag wordt vaak bij het begin van het interview gesteld, wat de interviewer de kans geeft om later in het gesprek in te gaan op de details die hem interessant lijken.

Kandidaten doen er dus best aan een presentatie voor te bereiden die niet langer dan één minuut duurt en die goed samenvat waar je in je professionele carrière bent beland (met focus op je laatste job, wat je doet en welke je sterke punten zijn).

Voorbeeld 1

‘Ik maak graag technische teksten omdat ik over het niet alledaagse talent beschik om technische kennis om te zetten in makkelijk leesbare teksten. De eerste jaren van mijn carrière werkte ik als technisch ingenieur, maar toen ik zag hoe moeilijk sommige ingenieurs het hebben om hun kennis om te zetten in begrijpbare geschreven teksten ben ik me daarin gaan specialiseren.

Ik hou ervan om complexe technische informatie om te zetten in woorden die weinig technisch onderlegde mensen makkelijk kunnen vatten. Het feit dat ik zelf ingenieur ben maakt ook dat ik makkelijk kan communiceren met zowel een technisch team als met een minder technisch geschoolde doelgroep.

Volgens mijn laatste baas was ik een van de weinige mensen die deze twee vaardigheden op zulke wijze combineert. Omdat ik makkelijk bruggen kan bouwen tussen die twee werelden raakte ik echt geïnteresseerd in de openstaande betrekking hier.’

Voorbeeld 2 (voor iemand die pas van school komt)

‘Ik ben altijd al nieuwsversaafd geweest. De laatste twee jaar van mijn studie heb ik me dan gespecialiseerd in communicatie en ben daarin ook afgestudeerd. Ik heb een paar stages volbracht en buitenschoolse activiteiten gedaan die me met de mediawereld in contact brachten.  Dat heeft me enkel nog meer gemotiveerd om in die richting door te gaan. Men zegt me dat ik goed ben in het verwoorden van creatieve ideeën. Ik geef ook graag presentaties, maar eigenlijk wil ik elk aspect van de mediasector onder de knie krijgen. Om die reden heb ik voor deze vacature mijn kandidatuur gesteld’.

In beide voorbeelden ligt de focus op je professionele vaardigheden. Begin niet over je kinderen, je partner of je jeugd. Voeg enkel iets persoonlijks aan je pitch toe, wanneer het relevant is. ‘Omdat mijn vader diplomaat is heb ik ook een tijd in Zuid-Afrika gewoond, waar ik vlot Engels heb geleerd en kennis heb gemaakt met het multiculturele aspect van een maatschappij.’ (De interviewer zal zo ook begrijpen dat reizen voor jou geen probleem vormt).

Wat je antwoord ook moge zijn, oefen het keer op keer opnieuw luidop voor de spiegel tot het uit je mond komt op de manier die je voor ogen had.

Meer