Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.
Uit cijfers van de Nationale Bank van België (NBB) blijkt dat het financiële vermogen van de Belgen met 94,5 miljard euro is afgenomen in vergelijking met eind 2021. De monetaire instelling verwijst daarbij naar de dalende beurskoersen en stijgende rente.
In het nieuws: het netto financieel vermogen van de Belgische particulieren kwam eind vorig jaar uit op 1.136,3 miljard euro. Dat is 94,5 miljard euro minder dan eind 2021.
Enkele cijfers: De daling is vooral het gevolg van de impact van de stijgende rente op allerhande beleggingsproducten. Dat werd maar deels gecompenseerd door waardestijgingen van niet-beursgenoteerde beleggingen.
- De waardeverminderingen van beleggingsfondsen liepen op tot 40,2 miljard euro.
- De waarde van beursgenoteerde aandelen is door het tumult op de beurzen afgenomen met 17,6 miljard euro in 2022.
- De stijgende rente was eveneens nefast voor de waarde van de verzekeringsproducten en schuldbewijzen. Die is met respectievelijk 55,4 miljard euro en 1,7 miljard euro geslonken.
Opvallend: Ondanks de koersdalingen bleven de Belgen beleggen in 2022.
- We hebben met z’n allen 10,9 miljard euro geïnvesteerd in beleggingsfondsen en 3,4 miljard euro in aandelen.
- Verzekeringsproducten werden daarentegen verkocht (-5,2 miljard euro).
- Voor het eerst sinds 2011 investeerden de Belgische particulieren opnieuw in schuldbewijzen (+0,9 miljard euro).
Nauwelijks meer spaargeld
Geen spaardrang: We hebben nauwelijks meer geld op de zichtrekeningen (+ 0,2 miljard euro) en de gereglementeerde spaarboekjes (+0,1 miljard euro) geparkeerd.
- De beperkte toename van de spaardeposito’s is geen verrassing. Ondanks de start van de renteverhogingen door ECB afgelopen de zomer, hebben de banken pas in het najaar voor de eerste keer de spaarrentes opgetrokken. Tot dan moest je bij het merendeel van de financiële instellingen tevreden zijn met een rente van 0,11 procent, het absolute minimum voor gereglementeerde spaarboekjes.
- Vandaag krijg je op nagenoeg alle spaarrekeningen hogere rentes. Al blijven die eerder bescheiden. België telt 65 spaarboekjes (voor volwassenen). Op 27 van die rekeningen krijg een spaarvergoeding van minstens 1 procent, wat dus minder dan de helft is. Ter vergelijking: de banken ontvangen een rente van 3 procent op het kapitaal dat ze stallen bij de centrale bank.
- De NBB voegt eraan toe dat de overige deposito’s eind vorig jaar met 8,1 miljard euro zijn toegenomen. “Dat komt voornamelijk door het succes van de termijnrekeningen die in 2022 een hoger rendement aanboden.”
Leningen: De financiële verplichtingen stegen vorig jaar met 16,3 miljard euro tot een uitstaand bedrag van 341,7 miljard euro. Dat is hoofdzakelijk het gevolg van een toename van de hypothecaire kredieten (+16,2 miljard euro).