Verlenging lockdown duwt Franse economie stevig kopje-onder

De Franse regering verwacht dat de economie dit jaar met 8 procent zal krimpen door de impact van het coronavirus. Dat zegt minister van Financiën Bruno Le Maire dinsdag.

Het begrotingstekort zou uitkomen op 9 procent van het bruto binnenlands product (bbp), vulde zijn collega van Begroting Gerard Darmanin aan. ‘Met elke dag, elke week van lockdown verslechteren de overheidsfinanciën’, zei de minister.

Le Maire sprak ook over de mensen die gedeeltelijk werkloos zijn in Frankrijk. Dat geldt voor 8 miljoen werknemers. Volgens Le Maire zal gedeeltelijke werkloosheid de overheid 24 miljard euro zal kosten. De overheidssteun aan de economie zal meer dan 100 miljard euro bedragen.

Solidariteitsfonds

Bedrijven waarvan hun omzet daalt met meer dan 50 procent, kunnen rekenen op 1.500 euro. Er is nu ook een tweede fase ingeroepen voor bedrijven die met faillissement worden bedreigd. Daarvoor verhoogt de overheid de premie van 2.000 naar 5.000 euro. Het bedrag van het volledige solidariteitsfonds is ook verhoogd naar 7 miljard euro.

De lockdownmaatregelen in Frankrijk werden maandag nog verlengd tot zeker 11 mei. In Frankrijk zijn tot nu toe ongeveer 15.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20