Verkoop van woningen op lijfrente wint aan populariteit

Meer en meer mensen beslissen om hun woning op lijfrente te verkopen. Dat meldt de vastgoedspecialist Trevi op basis van gegevens van Immoweb.

Waarom is dit belangrijk?

De grootste troef van een verkoop op lijfrente is dat je als verkoper tot een afgesproken tijdstip of zolang je leeft in je huis of appartement mag blijven wonen. De koper betaalt maandelijks een vergoeding zolang het contract loopt. Op het einde van dat contract, is die dan officieel eigenaar van het pand.

In het nieuws: Tijdens de eerste 9 maanden van dit jaar steeg het aantal panden dat werd aangeboden op lijfrente met 8,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Concreet nam dat aantal toe van 1.448 panden in 2021 tot 1.566 in 2022.

  • Ook wanneer we naar het aantal woningen kijken die op die manier een nieuwe eigenaar vonden, zien we een opmerkelijke stijging. In 2018 werden er 42 panden op lijfrente verkocht en in 2021 waren dat er 60. Dit is een stijging van bijna 43 procent op drie jaar tijd.
  • Uit de cijfers blijkt dat voornamelijk de oudere generatie zijn woning verkoopt op lijfrente. 41 procent van de verkopers waren tussen de 70 en 75 jaar oud. De tweede grootste groep is die van de 75- tot 80-jarigen (23 procent).
  • In de meerderheid van de gevallen gaat het om “bezette lijfrente”. Dat wil zeggen dat de verkoper in zijn huis blijft wonen voor onbepaalde duur.
  • 70 procent van de kopers van een pand op lijfrente is tussen de 30 en 49 jaar oud.
  • “In Brussel en Wallonië is de praktijk meer ingeburgerd dan in Vlaanderen, maar we zien wel een positieve evolutie”, laat Kim Ruysen, Managing Director van Trevi, weten.

Stijgende levens- en energiekosten

Zoom in: Volgens Trevi wint de verkoop op lijfrente aan populariteit omdat een laag pensioen de stijgende levens– en energiekosten steeds moeilijker kan dekken. Door hun huis zo te verkopen, krijgen de gepensioneerden maandelijks een rente.

  • “De maandelijkse som die de verkoper krijgt, kan de senior in dit geval helpen om zijn kosten te dekken en kwalitatief te blijven leven in zijn eigen huis en buurt. Levenskwaliteit vinden we bij Trevi enorm belangrijk, ongeacht hoe jong of hoe oud je bent”, aldus Ruysen.

De vastgoedspecialist geeft een concreet voorbeeld:

  • Meneer X (76 jaar oud) en mevrouw Y (72 jaar oud) wonen in een appartement. De makelaar bepaalde samen met de verkopers de vraagprijs voor de woning. In dit geval moest de koper een aanbetaling van 40.000 euro doen bij het ondertekenen van het contract. Daarnaast zijn er maandelijkse betalingen van zo’n 890 euro, gedurende 15 jaar. De aktekosten van ongeveer 70.000 euro moesten binnen de vier maanden na ondertekening betaald worden.

(mah)

Meer