Verkoop pc’s slabakt: HP schrapt tot 6.000 banen

HP kondigde plannen aan om tot 10 procent van het personeel in de komende jaren te ontslaan.

Het bedrijf verwacht dat de winst in het komende boekjaar meer dan 15 procent kan dalen omdat veel bedrijven de vervanging van computers uitstellen vanwege de economische onzekerheid, volgens CEO Enrique Lores.

“Bedrijven stellen hun vervangingscyclus uit”, zegt Lores in een toelichting bij de vierdekwartaalcijfers. Hij wees op “een volatiel macro klimaat en zwakkere vraag in de tweede helft, met een vertraging aan de commerciele kant.”

Het bedrijf kondigde plannen aan om tot 10 procent van het personeel in de komende jaren te ontslaan. In drie jaar moeten er 4.000 tot 6.000 banen verdwijnen. De reorganisatiekosten van 1 miljard dollar zullen naar verwachting voor meer dan de helft in het eerste jaar worden gerealiseerd.

HP had eind vorig jaar 51.000 medewerkers. Ook in september 2019 kondigde HP al een dergelijk plan aan. “De banenreductie gebeurt in drie jaar, niet in de komende paar maanden”, zei Lores.

Het aandeel HP noteerde 2 procent hoger in de voorlopige handel nabeurs.

Pandemie-effect

“De bescheiden guidance, gekoppeld aan een ongelooflijk uitdagend klimaat voor personal computers en randapparatuur, zijn een echte zorg”, zegt analist Daniel Newman van Futurum Research tegen MarketWatch in een eerste reactie.

“Het is waarschijnlijk dat er de komende vier kwartalen – en misschien wel langer – minder pc’s zullen worden gekocht, nadat de vernieuwingscycli tijdens de pandemie naar voren zijn getrokken.”

Meer