Het contract dat Egypte heeft getekend met Frankrijk voor de aankoop van 30 Rafale-gevechtsvliegtuigen stuit op controverse. Met de deal moedigt Parijs de ‘meedogenloze repressie’ in Egypte alleen maar aan, klinkt het.
Het Egyptische leger heeft vandaag bevestigd dat het 30 Rafale-jagers heeft besteld bij de Franse vliegtuigbouwer Dassault om de nationale veiligheid te versterken. Volgens onderzoeksjournalisten van de nieuwssite is de deal 3,75 miljard euro waard.
De Franse president Emmanuel Macron zei vorig jaar dat berichten over mensenrechtenschendingen in Egypte geen invloed zouden hebben op de toekomstige wapenverkoop aan het land, omdat Caïro zijn vuurkracht moet behouden om het terrorisme in de regio te bestrijden.
Volgens het Stockholm International Peace Research Institute is Egypte ‘s werelds grootste wapenimporteur, op Saoedi-Arabië en India na. Sinds 2015 heeft Frankrijk aanzienlijke hoeveelheden wapens aan Egypte verkocht, waaronder twee helikopterdekschepen en 24 Rafales.
Het Egyptische ministerie van defensie liet weten dat de recentste deal zou worden gefinancierd door middel van een lening die over een periode van ten minste 10 jaar moet worden terugbetaald. Het gaf geen verdere details vrij.
Kritiek
Benedicte Jeannerod, directeur van Human Rights Watch in Frankrijk, heeft de verkoop veroordeeld. ‘Door een megawapencontract te ondertekenen met de regering van Sisi terwijl deze laatste de ergste repressie in decennia in Egypte leidt, de mensenrechtengemeenschap in het land uitroeit en uiterst ernstige schendingen begaat onder het mom van de strijd tegen het terrorisme, moedigt Frankrijk deze meedogenloze repressie alleen maar aan’, zei ze aan Reuters.
Ook Amnesty International maakt zich al jaren grote zorgen over de toenemende repressie onder president Abdel Fattah al-Sisi, die in 2013 na een staatsgreep aan de macht kwam. Volgens de mensenrechtenorganisatie beroepen de Egyptische autoriteiten zich op een ‘parallel rechtssysteem’ om elke oppositie tegen de president de kop in te drukken.
Vorige maand heeft een Egyptische rechtbank de mensenrechtenactiviste Sanaa Seif veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf, wegens het verspreiden van vals nieuws en het beledigen van een politieagent. Seif, wiens veroordeling tot boze reacties leidde op sociale media, ontkent de beschuldigingen.
(lb)