De Amerikanen hebben Donald Trump verkozen als de 47e president van de Verenigde Staten. Vanzelfsprekend zal zijn beleid een rechtstreekse impact hebben op hun financiële leven. Maar ook in onze contreien kan de verkiezingsoverwinning van de Republikein gevolgen hebben voor ons geld.
Key takeaways
- De verkiezingsoverwinning van Trump kan financiële gevolgen hebben voor de Belgen, en bij uitbreiding de Europeanen.
- Er dreigt onder meer een handelsoorlog als Trump nieuwe importtarieven oplegt. In zo’n situatie betaalt een consument doorgaans het gelag.
- De importheffingen kunnen de groei in de EU onder druk zetten. De Europese Centrale Bank (ECB) kan dan gedwongen om de rente sneller te verlagen. Dat is goed nieuws voor de kredietnemers, maar slecht nieuws voor de spaarders.
In het nieuws: Trump heeft overtuigend de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen. Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar de miljardair heeft al 277 zetels binnengehaald. Je bent president zodra je 270 zetels kunt veroveren.
- De Amerikanen hadden tijdens de stembusgang voornamelijk aandacht voor de economie. Ze zagen de voorbije jaren immers hun koopkracht afnemen door de inflatie. Volgens velen, inclusief Trump, was dat de schuld van de Democraten.
- De Republikein beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne dat hij de Amerikaanse economie nieuw leven zal inblazen. Trump wil onder meer de belastingen voor bedrijven verlagen en ingevoerde goederen en diensten extra belasten. Hij hoopt zo buitenlandse bedrijven aan te zetten om zich in de VS te vestigen.
Impact presidentschap Trump op onze portefeuille
Duiding: Het is duidelijk “America first” bij Trump. Maar dat neemt niet weg dat zijn beleid vergaande gevolgen kan hebben voor de rest van de wereld. Het is zeker niet uitgesloten dat we het presidentschap van Trump in onze portefeuille zullen voelen.
- Om te beginnen dreigt hij met extra importheffingen. Er wordt daarbij in de eerste plaats naar China gekeken, maar Trump sluit zeker niet uit dat hij ook producten uit de rest van de wereld gaat belasten, waaronder de Europese Unie. Hij heeft al meermaals gesproken over een algemene heffing van 10 procent.
- Uit gegevens van de Europese Commissie blijkt dat de Europese Unie in 2023 voor 502,3 miljard euro aan goederen naar de VS heeft geëxporteerd. Dat is ongeveer een vijfde van alle export van buiten de Europese Unie. De Amerikanen dreigen dus meer te moeten betalen voor Europese goederen.
- Het protectionistische beleid kan de EU aanzetten om zelf maatregelen te nemen, waardoor het risico bestaat dat wij meer geld op tafel zullen moeten leggen voor Amerikaanse producten en diensten.
- De analisten van ABN Amro waarschuwen dat de Amerikaanse importtarieven hoe dan ook de Europese groei onder druk kan zetten. En dat kan op z’n beurt een impact hebben op het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB).
- De groei in de eurozone staat vandaag al onder druk. Als die verder afneemt, zal de monetaire instelling zich genoodzaakt zien om de rente forser te verlagen. ECB-voorzitter Christine Lagarde en haar team hebben de rente dit jaar al met 75 basispunten doen zakken. Een verdere versoepeling van het geldbeleid is goed nieuws voor wie leent: de kredieten worden goedkoper. Spaarders daarentegen zullen minder interesten opstrijken.
- In de VS zou de inflatie aan kracht kunnen winnen door onder meer de importheffingen die Trump wil introduceren.”De Amerikaanse Federal Reserve kan dan het verstrakkend geldbeleid voortzetten, wat leidt tot een van de grootste en meest aanhoudende verschillen in monetair beleid tussen de ECB en de Fed sinds de invoering van de euro in 1999″, klinkt het bij de analisten.
- Het verschil in rentebeleid tussen de Fed en ECB kan de dollar een boost geven. De wisselkoers (USD/EUR) is vandaag overigens met zo’n 2 procent gestegen als reactie op de overwinning van Trump. Dat is de grootste dagwinst in vier jaar tijd.
- Een sterke dollar is slecht nieuws voor de Europese consumenten. Zij zullen daardoor meer moeten betalen voor producten en diensten die uit de VS komen.
- Vergeet niet: de prijs van onder meer olie wordt in dollar uitgedrukt. Europese consumenten en bedrijven moeten dus meer euro’s neertellen voor het zwarte goud als de greenback terrein wint.
- Een zwakke euro kan weliswaar de (eventuele) Amerikaanse importheffingen (gedeeltelijk) compenseren. Dat is goed nieuws voor de Europese exportbedrijven.
- Een sterke dollar is slecht nieuws voor de Europese consumenten. Zij zullen daardoor meer moeten betalen voor producten en diensten die uit de VS komen.