De lage spaarrentes hebben de voorbije dagen veel politieke reacties uitgelokt. Zo heeft Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën, de banken in een brief opgeroepen om de spaarvergoeding te verhogen. De liberalen willen nu de rente op de e-DEPO-rekening verhogen om zo de banken onder druk te zetten de spaartarieven naar boven bij te stellen.
Verhoging rente e-DEPO-rekening ligt opnieuw op tafel: liberalen willen banken zo onder druk zetten om spaarrentes op te trekken

Waarom is dit belangrijk?
De overheid heeft eind vorige maand beslist om de rente op de e-DEPO-rekening te plafonneren op 2,5 procent, tegenover een rente van 3,1 procent in april. Nu zijn de liberalen vragende partij om die beslissing terug te draaien.In het nieuws: Alexia Bertrand (Open VLD), staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming, wil de e-DEPO-rekening gebruiken om de banken onder druk te zetten de spaarrente te verhogen.
- Zij wil dat de rente op de rekening van de Deposito- en Consignatiekas (DCK) opnieuw wordt opgetrokken, nadat de overheid eind vorige maand besliste om dat tarief te plafonneren op 2,5 procent. Op die spaarvergoeding moet je wel nog een roerende voorheffing van 30 procent betalen, waardoor je netto 1,75 procent ontvangt.
- Opvallend: Vorige maand bedroeg de rente nog 3,1 procent, maar het Agentschap van de Schuld heeft toen gevraagd om die in te perken. De overheidsinstantie waarschuwde voor een financieringsrisico want de DCK belegt de ontvangen deposito’s. Die kan dus in de problemen komen wanneer de rekeninghouders massaal hun kapitaal opvragen.
- Het is ver van zeker dat er zo’n verhoging zal komen. Van Peteghem zei onlangs dat het nooit de bedoeling was om een commerciële rekening aan te bieden. “De e-DEPO-rekening is in de eerste plaats bedoeld om voor korte tijd geld te parkeren in het kader van bijvoorbeeld betwistingen”, aldus de minister.
Verhoging minimumrente
Details: Voorts is Bertrand voorstander van een verhoging van de minimumrente. Vandaag moeten de banken die gereglementeerde spaarboekjes aanbieden in ons land een spaarrente van minstens 0,11 procent uitbetalen. De minister van Financiën heeft geen plannen om aan die minimumrente te sleutelen. “Dat is momenteel geen prioriteit”, klonk het gisteren.
- Hij heeft in een open brief, gericht aan de bankenfederatie Febelfin, de banken wel opgeroepen om iets te doen aan de lage spaarrentes. Dat is volgens hem cruciaal om het vertrouwen in de financiële sector te behouden.
- Febelfin laat in een reactie aan De Tijd weten dat het rentebeleid van de banken niet op sectorniveau wordt besproken. “We kunnen er als sector niet over overleggen met de banken. Het is aan elke bank om te beslissen. We kunnen hen alleen inlichten over de brief”, klinkt het.
- Volgens De Tijd zitten Bertrand en Van Peteghem volgende week samen. Tijdens die ontmoeting zouden ze (in de marge) de spaarboekjes bespreken.