Cijfers van de FOD Financiën, waarover De Tijd bericht, tonen aan dat almaar minder pensioenspaarders in de zogenaamde fiscale val trappen. Maar wat is dat juist? En waar moet je rekening mee houden als je geld opzijzet voor later via de derde pensioenpijler?
Wie in ons land spaart voor later via de zogenaamde derde pensioenpijler, geniet doorgaans van een fiscaal voordeel. Dat krijg je als je aan langetermijnsparen en/of pensioensparen doet. In dat laatste geval kan je 25 of 30 procent van de gestorte premies in mindering brengen op je belastingaangifte.
Tot 1.270 euro per jaar sparen
Welk percentage van toepassing is op jouw situatie, is afhankelijk van hoeveel je jaarlijks stort. Het tarief van 30 procent is van toepassing op alle stortingen tot 990 euro. Zodra je meer spaart, verlaagt de fiscus het fiscaal voordeel tot 25 procent. Er geldt daarbij een plafond tot 1.270 euro. Die opsplitsing zorgt er net voor dat sommige pensioenspaarders niet optimaal gebruikmaken van het extraatje dat ze van de belastingdienst krijgen.
Het tarief van 25 procent is enkel interessant zodra je minstens 1.188 euro per jaar spaart via een pensioenspaarverzekering of -fonds. Indien je bijvoorbeeld 1.100 euro opzijzet, komt het effectieve voordeel uit op 275 euro. Dat is minder dan wat iemand krijgt die 990 euro spaart. In dat geval mag er 30 procent van de betaalde premies fiscaal ingebracht worden, oftewel 297 euro.
Minder pensioenspaarders trappen in fiscale val
Uit cijfers van de Fod Financiën, waarover De Tijd bericht, blijkt dat er almaar minder pensioenspaarders in die zogenaamde fiscale val trappen. Van de 2.591.920 fiscale fiches van pensioenspaarders, met daarop de bedragen die in 2021 werden gestort, die de belastingdienst heeft ontvangen, waren er slechts 2.391 pensioenspaarders die niet optimaal gebruik hebben gemaakt van het fiscale voordeel. Dat zijn er zo’n 500 minder dan het jaar voordien.
De gegevens van de federale overheidsdienst tonen ook aan dat 2.483.568 pensioenspaarders maximaal 990 euro per jaar sparen. Al stort niet iedereen zijn pensioenspaarpotje vol. Het gemiddelde spaarbedrag komt uit op 836 euro per jaar. Ruim 108.000 pensioenspaarders kiezen voor het systeem met de belastingvermindering van 25 procent. Dat zijn er zo’n 3.000 meer dan in 2020.
(lb)