‘Verenigde Staten zijn niet voorbereid op tijdperk van artificiële intelligentie’

De Verenigde Staten zijn niet voorbereid op het tijdperk van artificiële intelligentie (AI), waarschuwt een expertengroep onder voorzitterschap van voormalig Google-CEO Eric Schmidt.

De Amerikaanse nationale veiligheidscommissie voor AI (NSCAI) waarschuwt in een nieuw rapport dat China binnenkort de Verenigde Staten zou kunnen vervangen als ‘s werelds ‘AI-supermacht’ en dat dit ernstige implicaties zou kunnen hebben op het gebied van defensie. 

‘Amerika is niet voorbereid om zich te verdedigen of te concurreren in het AI-tijdperk’, schreven Schmidt en voormalig Amerikaans viceminister van Defensie Robert Work. ‘Dit is de harde realiteit die we onder ogen moeten zien.’

Verbod op AI-wapens afwijzen

De 15-koppige commissie begon haar onderzoek in maart 2019 en omvat technologen, experts op het gebied van nationale veiligheid, hooggeplaatste zakenmannen en academici. Onder hen Andy Jassy (de volgende topman van Amazon), Safra Catz (CEO van Oracle), Eric Horvitz (Chief Scientific Officer bij Microsoft) en Andrew Moore (hoofd van Google Cloud AI).

In hun eindverslag dringen ze er bij president Joe Biden op aan om oproepen voor een wereldwijd verbod op controversiële AI-aangedreven autonome wapens af te wijzen. Het is onwaarschijnlijk dat China en Rusland een dergelijk verdrag zullen ondertekenen, luidt de redenering. 

Duizenden experts in artificiële intelligentie kantten zich in 2018 in een open brief tegen autonome wapensystemen die kunnen doden zonder menselijke interventie. ‘De beslissing om een leven te nemen mag nooit door een machine worden genomen’, klonk het in de brief die werd ondertekend door zo’n 2.460 mensen van 160 organisaties in 90 landen – onder wie ook Tesla-baas Elon Musk. 

Concurrentie met China 

‘We zullen ons niet kunnen verdedigen tegen AI-gestuurde bedreigingen zonder alomtegenwoordige AI-capaciteiten en nieuwe modellen voor oorlogsvoering’, schreven Schmidt en Work in het verslag. 

‘We moeten de AI-competitie winnen die de strategische concurrentie met China verscherpt. China’s plannen, middelen en vooruitgang zouden alle Amerikanen aan moeten gaan’, benadrukken Schmidt en Work, eraan toevoegend dat het gebruik van AI in China ‘een afschrikwekkend precedent is voor iedereen in de wereld die individuele vrijheid koestert.’

Lees ook:

Meer