Verenigde Staten volgend jaar mogelijk netto exporteur ruwe olie

De Verenigde Staten kunnen mogelijk volgend jaar een netto exporteur van ruwe olie worden. Dat hebben een aantal analisten tegenover het persbureau Reuters bevestigd. Opgemerkt wordt dat de Verenigde Staten de voorbije jaren een wereldwijd leider zijn geworden in de export van ruwe olie, maar sinds de Tweede Wereldoorlog heeft het land altijd grotere volumes ingevoerd dan uitgevoerd. Dat zou volgens de analisten volgend jaar kunnen veranderen.

Waarom is dit belangrijk?

De wereldwijde vraag naar Amerikaanse olieleveringen loopt op. Consumenten zoeken naar alternatieven voor de gedaalde leveringen vanuit Rusland, dat wegens zijn agressie tegenover buurland Oekraïne het doelwit van internationale sancties is geworden. Zowel in Europa als Azië hopen raffinaderijen op massale Amerikaanse olieleveringen.

Een opmerkelijke ommekeer: De Verenigde Staten exporteren momenteel dagelijks een recordvolume van 3,4 miljoen vaten ruwe olie, naast een uitvoer van ongeveer 3 miljoen vaten geraffineerde producten, zoals benzine en diesel.

  • De Amerikaanse olieproductie is nog nooit boven het niveau van 13 miljoen vaten per dag opgelopen. Het Amerikaanse verbruik van ruwe olie bedraagt echter 20 miljoen vaten per dag. Dat is het grootste volume in de hele wereld. Tot recent werd dan ook verondersteld da
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20