Verenigde Staten koesteren niet langer plannen om Groenland te kopen

De Verenigde Staten koesteren niet langer de intenties om Groenland te kopen. Dat heeft Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, bevestigd. Blinken verduidelijkte dat standpunt tijdens een bezoek aan Groenland, een Deens autonoom gebied, aan het einde van een vierdaagse reis met onder meer een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van landen die aan de Noordpool grenzen.

Blinken bevestigde tijdens daarbij dat de regering van de Amerikaanse president Joe Biden geen enkel plan heeft Groenland te kopen. Dat betekent een duidelijke koerswijziging tegenover het beleid van voormalig Amerikaans president Donald Trump, die duidelijk had laten blijken een aankoop van Groenland – in oppervlak een kwart van de Verenigde Staten – te willen overwegen.

Strategisch

‘Groenland is strategisch bijzonder interessant en we zijn dan ook geïnteresseerd’, stelde Trump in augustus twee jaar geleden. Ook gaf Trump toen wel al aan dat de inlijving van Groenland geen grote prioriteit in het beleid van de Verenigde Staten was. Hij zag de eventuele inlijving van Groenland bovendien vooral als een grote vastgoedtransactie, waarover met Denemarken zou kunnen worden gepraat.

De interesse van Trump in Groenland was niet helemaal onlogisch. Het land heeft immers veel te bieden. De ondergrond bevat heel wat waardevolle mineralen. Bovendien ligt Groenland langs de Northern Passage, een nieuwe nautische route die door het smelten van de ijskap op de Noordpool vrij komt en economisch bijzonder belangrijk kan worden.

Om die redenen hebben diverse grootmachten – waaronder China – al interesse getoond om in Groenland te investeren. Aangezien Groenland zich geografisch dicht bij de Verenigde Staten bevindt, zou dat een bedreiging voor de Amerikaanse nationale veiligheid kunnen worden.

Het voorstel van Trump veroorzaakte echter heel wat diplomatieke opschudding. De Deense regering maakte gewag van een absurd idee.

Vorig jaar heropenden de Verenigde Staten in de Groenlandse hoofdstad Nuuk een consulaat. De Amerikaanse regering zegde ook 12 miljoen dollar steun toe voor de lancering van een aantal lokale civiele projecten.

Onafhankelijkheid

Blinken liet uitschijnen dat mogelijke aanvullende Amerikaanse financiering ter beschikking zou kunnen worden gesteld. De Amerikaanse minister merkte daarbij op dat de Verenigde Staten de commerciële banden met Groenland verder wil versterken.

De Groenlandse premier Mute Egede stelde eveneens te hopen op het begin van een nieuw tijdperk in de relatie tussen de twee landen. De linkse Groenlandse regering, die vorige maand aan de macht kwam, is gelinkt aan de kleine partij Naleraq, die naar onafhankelijkheid van Denemarken streeft en voorstander is om de banden met de Verenigde Staten te herstellen.

In Groenland leeft een beweging die naar zelfstandigheid of een grotere onafhankelijkheid van Denemarken streeft. De ontginning van mineralen zou, samen met het toerisme en de visserij, de economische pijlers van die onafhankelijke entiteit moeten zijn.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.